X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Samverkan för ökad användning av kvalitetsregister – ny guide visar vägen

14 april 2021
Forskare och dator

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Lif – de forskande läkemedelsföretagen, Swedish Medtech, SwedenBio och Swedish Labtech har tagit fram en guide för att underlätta det praktiska arbetet vid användning av kvalitetsregisterdata. Guiden beskriver de olika stegen i processen och vänder sig till forskare, registerhållare, CPUA-myndigheter och företag.

Målet med guiden är att göra det enklare för företagen att genom samverkan få tillgång till registerdata. De nationella kvalitetsregistren utgör värdefulla källor för forskning och innovation. Förutom forskning kan de bidra till produkt- och tjänsteutveckling samt uppföljning av effekt, patientsäkerhet och introduktion av såväl medicin-, bio- och laboratorietekniska produkter och tjänster som läkemedel.

– Syftet med överenskommelsen är att ge bättre förutsättningar för industrins samverkan med kvalitetsregister. Guiden har vi tagit fram för att på ett överskådligt sätt visa hur man konkret går till väga när man vill få tillgång till data från kvalitetsregister, säger Frida Lundmark, som ingår i arbetsgruppen som tagit fram guiden. 

Om guiden

Detta är första delen av en mer omfattande guide och beskriver de inledande stegen med förarbete, kontakt med registret och ansökan om etiskt godkännande fram till utlämnande av data och redovisning av resultat. Syftet är att underlätta det praktiska arbetet genom att ge vägledning om etiska, juridiska och ekonomiska överväganden och skapa konsekventa och transparenta former för samverkan.

SKR_Guide-for-samverkan_alt-slide-3.jpeg

Överenskommelse med industrin

Utöver Lif är det Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Swedish Medtech, SwedenBIO och Swedish Labtech som har kommit överens om gemensamma regler för samverkan kring kvalitetsregister. Överenskommelsen om kvalitetsregister reglerar också samverkan som går längre än de lagstadgade kraven på utlämnande av data.

Länk till överenskommelsen

Länk till guiden på www.kvalitetsregister.se

Foto på kontaktpersonen
Frida Lundmark Sakkunnig policy

Sakkunnig policy