Nu startar nomineringstiden för Athenapriset, Sveriges största pris till forskning och innovationer som kommit till genom samverkan mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet.
Det är 17:e året i rad som Athenapriset delas ut. Förra årets vinnare var Acorai Heart Monitor för utvecklingen av en apparat för icke-invasiv övervakning av trycket inuti hjärtat hos patienter med hjärtsvikt.
Jacob Gelberg, CTO på Acorai, berättar att företaget nu är på väg att avsluta första delen av sin internationella studie Capture-HF med 1 258 patienter hittills. Den andra delen av studien drar i gång om några veckor och väntas pågå till slutet av juli.
– Pengarna från Athenapriset kom till god användning för att finansiera driften av studien. Tack vara denna typ av tillskott kunde vi fortsätta enligt planen, utan att behöva bromsa aktiviteterna, trots att vår nyemission drog ut på tiden. I slutänden kommer det innebära att vi kan lansera vår produkt, och därmed hjälpa hjärtsviktspatienter, tidigare än om vi hade behövt pausa studien, säger han.
Nu är nyemissionen genomförd och dessutom har Acorai fått ett bidrag på cirka 25 miljoner kronor från European Innovation Council.
Bakom Athenapriset står Dagens Medicin, Lif, Vetenskapsrådet och Vinnova. Genom priset vill arrangörerna lyfta fram forskning och innovationer som kommit till genom samarbete mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet. Det går att nominera både andras projekt och egna bidrag. Sista nomineringsdag är den 26 maj. Därefter gör juryn för Athenapriset ett urval av bidrag som inbjuds att inkomma med en detaljerad beskrivning av sitt forskningsarbete för granskning av juryn. Det går att lämna in flera förslag på kandidater.
Exempel på projekt som kan belönas:
Nomineringstiden startar den 10 april och är öppen för alla. Det går att föreslå både egna och andras projekt.
Pristagarna utses av en jury. Vinnarna får 100 000 kronor i ett forskningsstipendium. Sista nomineringsdag är den 26 maj.
I Athenaprisets jury ingår personer med djupa och breda insikter i forskning och sjukvård på olika nivåer. Årets juryledamöter är:
Anders Brinne, områdesansvarig för precisionshälsa på Vinnova (juryordförande).
Anna Linnér, medicinsk direktör, GSK Sverige.
Jonas Oldgren, huvudsekreterare för klinisk forskning, Vetenskapsrådet.
Helene Hellmark Knutsson, landshövding, Västerbottens län, tidigare minister för högre utbildning och forskning.
Eskil Degsell, vice ordförande i Svenska Hjärntumörföreningen, engagerad i NOCRiiC (Neuro Oncology Clinical Research, innovation, implementation and Collaboration) vid Karolinska universitetssjukhuset, anknuten till forskning vid Karolinska Institutet och Göteborgs Universitet samt BioBank Sverige.
Nina Rehnqvist, senior professor i kardiologi, grundare av Athenapriset.
Lisa Blohm, chefredaktör, Dagens Medicin.