X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Nationell Life Science-konferens tog tempen på nuläget

20 januari 2022
Forskare i ett laboratorium

Den 17 januari arrangerade Life Science-kontoret och Regeringskansliet tillsammans med Västra Götalandsregionen och den västsvenska klusterorganisationen Health Innovation West konferensen ”Tillsammans för en ledande Life Science nation”.

Det var andra gången som en nationell konferens hölls och två år efter lanseringen av den svenska nationella Life Science-strategin uppmärksammades konkreta resultat och effekter av insatser inom de åtta olika prioriterade områden som tillsammans rymmer 30 målsättningar som alla ska bidra till målet att Sverige ska vara en ledande Life Science-nation.

Under seminariet modererades publikchatten av Frida Lawenius från SwedenBIO och Lifs Frida Lundmark. Frida Lundmark är bland annat engagerad i Life Science strategins genomförande i sin roll som sammankallande i arbetsgruppen för precisionsmedicin, en av de fyra arbetsgrupperna under samverkansprogrammet Hälsa och Life Science. Frida Lundmark sammanfattar här sina intryck av dagen.

Vad av det du hörde från scenen eller från publiken kommer du att ta med dig i det fortsatta arbetet i arbetsgruppen för precisionsmedicin?

– Samverkan var ett genomgående tema under diskussionerna både på scenen och i chatten, behovet av att fortsätta utveckla samverkansformer lyftes men också att vi behöver bli bättre på att använda våra gemensamma resurser och samlade kompetens.

– Nationella planer och strategier var ett annat tema och inom precisionsmedicin hoppas vi att den Färdplan som arbetsgruppen tar fram under 2022 ska bidra till en tydligare riktning för det fortsatta arbetet med implementering av precisionsmedicin.

Finns det något av de åtta områdena som du tycker har kommit längre än andra?

– I Sverige har vi en framstående medicinsk forskning, det är en viktig plattform att utgå från – inte minst för att skapa förutsättningar för samarbeten inom forskningsområdet. Vi lyfter också ofta fram samverkan som en svensk paradgren, och det är absolut ett styrkeområde, men samtidigt ett område som vi skulle kunna utveckla ytterligare för att komma än längre.

– Infrastrukturer är ett annat område där Sverige ligger lång fram. Vi har forskningsinfrastrukturer i internationell toppklass, till exempel SciLifeLab och MAXIV, men vi har också initiativ som Genomic Medicine Sweden, en struktur för implementering av genomikanalys i hälso- och sjukvården, ett gott exempel på vilken kraft som finns när olika aktörer går samman.

Flera av de medverkande lyfte fram behovet av att Sverige ska marknadsföra sina resurser och strukturer bättre, både nationellt och internationellt. Hur ska en sådan marknadsföring gå till?

– Sverige behöver bli bättre på att kunna presentera det samlade svenska erbjudandet inom Life Science-området. Vi har många alldeles utmärkta initiativ som till exempel innovationshubbar, biobanker och kvalitetsregister men vi behöver kunna visa upp hur dessa hänger samman och hur man som globalt läkemedelsföretag kan röra sig i det här systemet och nyttja de i många fall unika möjligheter som Sverige erbjuder.

Många deltagare pratade också om behovet av tillgång på hälsodata för sekundär användning. Vilken lösning vill Lif se på plats och vem ska ta det nationella ansvaret?

– Vi ser ett behov av en nationell ingång för hälsodata som kan fungera som en ”one-stop-shop” och tillhandahålla hela paketet – från rådgivning till strukturer för att tillgängliggöra data för olika ändamål, forskning och innovation men också områden som uppföljning och utvärdering. Idag finns ett embryo till en sådan ingång via uppdraget om att inrätta en rådgivande funktion som Vetenskapsrådet har fått men det behöver vidareutvecklas och fler funktioner adderas.

Nästa års nationella konferens kommer att arrangeras i samarbete med Region Skåne som har ett väl utvecklat samarbete med Danmark genom klusterorganisationen Medicon Valley. Mer nordiskt samarbete lyfts också som en lösning för områden där Sverige som enskilt land inte är så stort.

Inom vilka områden vill du se mer nordiskt samarbete?

– Hälsodata och kliniska läkemedelsprövningar är två områden som Lif brukar lyfta fram och som vi redan inlett en dialog med vår nordiska branschorganisation om. Dessa är också områden som är styrkeområden på olika sätt i de nordiska länderna – det gör att vi har potential att genom gemensamma krafter inta en internationellt ledande position.

Anders Blanck, Lifs vd och ledamot i samverkansprogrammet Hälsa och life science och tillsammans med Karolinska Institutets rektor Ole Petter Ottersen talespersoner i arbetsgruppen för Precisionsmedicin, deltog i panelen för Internationell attraktivitet och konkurrenskraft.

Alla seminarier kommer att gå att se i efterhand på regeringens hemsida.

Foto på kontaktpersonen
Frida Lundmark Sakkunnig policy

Sakkunnig policy