Utveckling av vaccin mot corona
Drygt 80 forskningsprojekt för utveckling av vaccin mot coronaviruset pågår just nu enligt WHO. Några bygger på vacciner som utvecklats mot andra liknande coronavirusinfektioner medan andra är helt nya.
Det tar normalt över tio år att utveckla ett vaccin från tidig forskning till myndighetsgodkännande och produktion i stor skala. Med de massiva insatser som nu görs, och med trimmade processer i alla led, kan den tiden kortas väsentligt.
I nuläget har kliniska prövningar på människa inletts för två vaccinkandidater, övriga är under utveckling i preklinisk fas. Här har vi samlat några exempel på pågående vaccinprojekt.
Vaccinkandidater där prövning på människa har inletts
Shenzhen People Hospital i Kina har startat klinisk prövning på ett APC vaccin och räknar med att i FAS I-programmet inkludera 100 patienter. Vaccinet ska med hjälp av ”antigenpresenterande celler” (APC) som är duktiga på att plocka upp cellsrester/antigen från virus trigga kroppens immunsvar.
Shenzhen People Hospital i Kina har även startat både en FAS I- och en FAS II- studie för att utveckla ett LV-SMENP-DC vaccin. Vaccinet är ett vektorbaserat lentevirusvaccin, det innebär att lentevirus som blivit ”tömda” på eget genetiskt material prepareras med specifika antigenkomponenter från SARS-CoV-2 genomet. Vaccinet innehåller modifierade dendrit- (DC) och T-celler.
Sinovac, ett kinesiskt biotechföretag, har fått godkänt för klinisk FAS I studie på sitt inaktiverade SARS-CV-2 vaccin. Av alla cirka 70 pågående projekt finns för närvarande endast två som bygger på den ”gamla” principen - att ta fram inaktiverade/försvagade virus som ska trigga immunförsvaret utan att ge allvarliga sjukdomssymtom
Oxford University kommer, i samverkan med forskare i Kina och USA, redan om två veckor initiera kliniska studier med ett vaccin mot covid-19. Det blir de femte vaccinprojektet som startar upp ett kliniskt prövningsprogram. Det finns förhoppningar om att redan till hösten kunna erbjuda vaccinet för s.k. ”emergency use”. Vaccinkandidaten ChAdOxx1 innehåller en gensekvens från coronavirusets ytprotein.
Moderna, som samverkar kring mRNA-baserade vacciner med MSD, utvecklar ett helt nytt vaccin.
Kliniska fas 1-prövningar på ett litet antal friska personer inleddes den 16 mars.
CanSino Biologics, ett kinesiskt läkemedelsföretag, har startat både FAS I och FAS II-studier på ett rekombinant coronavaccin. Företaget använder en viral vektor (adenovirus), en teknik som tidigare varit framgångsrik i arbetet med att få fram vaccin mot Ebola-infektion. Tidiga prekliniska studier har visat på ett starkt immunologiskt svar och inga allvarliga biverkningar.
Universitetet i Melbourne har startat en klinisk prövning kring BCG-vaccin (bacillus Calmette-Guerin) mot tuberkolos, som funnits i nästan 100 år och årligen vaccineras globalt 130 miljoner nyfödda barn mot turberkolos i länder där sjukdomen ännu är utbredd. Genom åren har man lärt sig att BCG triggar ett generellt immunförsvar och har därför använts vid många olika infektiösa tillstånd men även för behandling av ytlig blåscancer. Studien på 4 000 personer inom sjukvården ska undersöka om vaccinet kan mildra sjukdomen covid-19 hos personer som infekteras med coronaviruset. En liknande studie har startats i Nederländerna.