X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Illustration termometer

Klimatförändringarna

Klimatförändringarna är ett av de största hoten mot den globala folkhälsan. De påverkar människor direkt och indirekt, och enligt WHO orsakas ett av fyra förtida dödsfall idag av miljöfaktorer. Att bekämpa klimatförändringarna bör vara en central preventionsinsats för läkemedelsbranschen och hälso- och sjukvården. Och patienten ska stå i centrum för arbetet.

Växthuseffekten påverkar både sjukdomsmönster och annan ohälsa. Till exempel leder fler extrema väderhändelser, torka och översvämningar till ökad svält likväl som epidemier och andra sjukdomar. Dålig luftkvalitet orsakar astma och hjärt- och kärlsjukdomar. (Se bilden här intill.)

Cirkel Efpia text.svg

Klicka för större bild.

Parisavtalet ska begränsa den globala uppvärmningen

Vid FN:s klimatkonferens i Paris 2015 (COP21) fattade man beslut om att begränsa utsläppen av växthusgaser och stärka motståndskraften mot klimatförändringarna (förbättra resiliensen). I det så kallade Parisavtalet gav världens länder sitt tydliga stöd för att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2°C och sträva efter att begränsa ökningen till 1,5°C.

Läkemedelsbranschens arbete med att minska utsläppen

Lif och våra medlemsföretag vill förbättra människors livskvalitet genom tillgång till nya, effektiva läkemedel och vacciner och en stabil läkemedelsförsörjning. Vårt engagemang i god hälsa innebär självklart att vi också behöver bidra till en hälsosam miljö och göra vad som krävs för att mildra klimatförändringarna.

Tillverkningen och distributionen av läkemedel och användningen i vården kan bidra till den globala uppvärmningen. 

  • Energianvändning baserat på fossila bränslen släpper ut koldioxid vid produktion.
  • Förpackningar av plast, gjorda av fossil råvara, leder till nettoutsläpp av koldioxid när de förbränns efter användning.
  • Distribution är till stor del fortfarande beroende av fossila bränslen och påverkar klimatet.
  • Från en del produkter, som vissa inhalatorer, sker utsläpp av växthusgaser.

Industrin jobbar aktivt med att minska energianvändningen totalt men också med att gå över till förnyelsebara energikällor. Produktutveckling inom exempelvis inhalatorområdet har möjliggjort en radikalt minskad klimatpåverkan.

Läkemedelsbranschen stödjer

Uppdaterad: 2 oktober