WHO:s medlemsländer enades i mitten av april om ett pandemiavtal efter tre års förhandlingar. Avtalet ska godkännas vid generalförsamlingen i maj. Lif ser positivt på arbetet med att stärka den globala förmågan att hantera framtida pandemier.
Den forskande läkemedelsindustrin har aktivt deltagit i förhandlingarna och bidragit med sin expertis för ett avtal som förbättrar den globala beredskapen och möjligheten att agera vid kommande hälsokriser.
Tidigt under coronapandemin tog branschen ett tydligt ansvar för att säkerställa rättvis tillgång till vaccin, behandlingar och diagnostik — bland annat genom att reservera en andel av realtidsproduktionen för prioriterade befolkningsgrupper i låginkomstländer och genom att arbeta för att dessa produkter skulle vara tillgängliga och prisvärda.
Coronapandemin tydliggjorde även betydelsen av att främja frivilliga samarbeten och upprätthålla fungerande immaterialrättsliga system. En stor del av förhandlingarna kretsade kring påtvingad informationsdelning. Något som, om det hade blivit verklighet, skulle varit mycket utmanande för att kunna bedriva en fungerande, säker och effektiv verksamhet. Enligt avtalet ska informationsdelning ske genom en ömsesidig överenskommelse.
Lif välkomnar att avtalet innehåller ett fortsatt skydd för immateriella rättigheter (IP). Ett robust och rättssäkert IP-system är avgörande för att möjliggöra investeringar i riskfylld forskning och utveckling, samtidigt som det främjar de frivilliga samarbeten som är nödvändiga vid pandemier.
Avtalet innehåller även bestämmelser kring åtgärder för att förebygga pandemier, stärka kapacitet kring forskning och utveckling och i en bilaga hanteras delning av och tillgång till patogener (Pathogen Access and Benefit Sharing System PABS). Diskussionerna kring PABS är dock inte avslutade och det förväntas ta något år innan det är klart.
När arbetet nu går vidare med ratificering och utformning av bilagor blir det centralt att EU och Sverige fortsätter att driva på för ett fördrag som värnar innovation och som skapar förutsättningar för läkemedelsindustrin att även i framtiden fortsätta bidra i kampen mot pandemihot.
– Den här överenskommelsen är en viktig startpunkt men det är betydelsefullt att läkemedelsföretagens innovationskraft och erfarenhet fortsatt tas tillvara när avtalet ska konkretiseras, säger Lifs expert på immaterialrätt Karolina Rondahl.
Jurist