Genomic Medicine Sweden (GMS) får ett tillskott på 80 miljoner kronor under 2025, meddelar regeringen. Pengarna ska användas till att öka användningen av precisionsmedicin inom bland annat cancer och sällsynta hälsotillstånd. Att stärka GMS gör också Sverige mer attraktivt för life science-företagens investeringar.
Socialstyrelsen ska under 2025 betala ut 80 miljoner kronor till den nationella satsningen Genomic Medicine Sweden (GMS). Pengarna ska bland användas till ett nationellt implementeringsprojekt av helgenomsekvensering för sällsynta hälsotillstånd, implementering av precisionsbaserad diagnostik vid cancer och inom infektionssjukdomar, där identifiering av antibiotikaresistens ingår. Alla initiativ ska också säkra ett jämlikt införande av precisionshälsa i sjukvården.
Satsningen främjar implementering av precisionsmedicin, vilket Lif ser som en välkommen prioritering. Regeringens stöd till GMS är en tydlig signal om att det är ett viktigt område för Sverige.
De projekt som budgetsatsningen går till visar även på bredden av det genomikarbete som pågår i hälso- och sjukvården, och att det är ett värdefullt verktyg för att kunna ge rätt patienter rätt behandling vid rätt tillfälle.
– Att stärka infrastrukturen GMS genom ökad finansiering är viktigt för att fortsätta utveckla och implementera avancerad genetisk analys i hälso- och sjukvården, säger Lifs expert på precisionsmedicin Frida Lundmark. GMS kan fungera som en modellstruktur för att utveckla och implementera avancerad molekylär profilering. Här demonstreras styrkan i att en tydlig brygga byggs mellan klinisk forskning och klinisk tillämpning.
För att växla upp arbetet och öka takten är satsningar på partnerskap med näringslivet ett angeläget nästa steg, säger Frida Lundmark.
– GMS är en i stora delar unik infrastruktur. Tillsammans med den kommande etableringen av det nationella partnerskapet för kliniska prövningar, Swetrial, skapar det goda förutsättningar att attrahera företagens investeringar inom forskning och utveckling. Det borde regeringen ta fasta på, i linje med målsättningarna i den nationella life science-strategin om att öka svensk attraktionskraft globalt för att både stärka konkurrenskraften och främja satsningar på medicinsk utveckling som bidrar till både hälsa och ekonomisk tillväxt i Sverige.
Det är också angeläget att höja den nationella ambitionsnivån och fastställa vem som ansvarar för vad inom satsningen på precisionsmedicin som sjösätts i hälso- och sjukvården, säger Frida Lundmark
– Detta skulle passa väl in med det initiativ som just nu pågår där sju universitetssjukvårdsregioner arbetar med en färdplan för implementering av precisionsmedicin i svensk sjukvård för att kunna ge patienter bästa möjliga behandling.
Lif ser även positivt på den utökade satsningen på helgenomsekvensering för att motverka antibiotikaresistens. GMS samarbetar med mikrobiologiska laboratorier, SciLifeLab och Folkhälsomyndigheten kring precisionsdiagnostiska metoder och analysverktyg för att hitta och begränsa utbrott av resistenta bakterier, bland annat genom datadelning via den Nationella genomikplattformen.
– Att kunna upptäcka och så tidigt som möjligt hejda spridningen av infektioner med resistenta bakterier är en central del i arbetet mot antibiotikaresistens. Det visar också på potentialen i avancerad molekylär diagnostik, inte bara för diagnostik av humant material, konstaterar Frida Lundmark.
Sakkunnig policy