En ny digital karta, uppkopplad till den europeiska databasen Clinical Trials Information System, gör det enklare att hitta kliniska prövningar i hela EU. Det ökar patienters möjlighet att vara med i studier och gör det enklare för företag och akademi att rekrytera deltagare. Tjänsten är ett efterlängtat komplement till det svenska initiativet HiKS som Lif har utvecklat för att synliggöra pågående läkemedelsprövningar i Sverige.
En interaktiv karta som visar pågående kliniska läkemedelsprövningar inom hela EU har lanserats. Den är kopplad till den europeiska databasen Clinical Trials Information System (CTIS) och gör det möjligt att söka efter studier på ett mer lättillgängligt och patientanpassat sätt än tidigare.
– Det här är ett välkommet initiativ som kan öka både synligheten för kliniska studier och patienters möjligheter att delta i dem, säger Lifs expert på kliniska prövningar Frida Lundmark. Transparent och patientanpassad information om vilka prövningar som pågår stärker både förtroendet för medicinsk forskning och tillgängligheten till nya behandlingar.
På nationell nivå finns sedan ett par år Lifs söktjänst för kliniska prövningar, HiKS (Hitta kliniska studier). Den bygger på information från EU:s databas CTIS men fokuserar på företagsinitierade läkemedelsprövningar som genomförs i Sverige. I nuläget har CTIS karta enbart engelska som sökspråk och HiKS är ett bra komplement för personer som behöver informationen på svenska.
– Tillsammans med CTIS EU-karta, HiKS och regionala söktjänster finns nu en palett av verktyg som underlättar för både patienter och sjukvårdspersonal att hitta kliniska prövningar, konstaterar Frida Lundmark.
Det finns ett behov av statistik om företagsinitierade läkemedelsprövningar i Sverige. Genom att följa utvecklingen över tid går det att identifiera trender, flaskhalsar, förbättringsområden och mäta effekten av insatser för att förbättra Sveriges kapacitet som prövningsland.
Frida Lundmark säger att Lif under våren kommer fortsätta utveckla möjligheterna att använda HiKS som ett nav för data och analys.
I förlängningen kan den data som genereras bidra till att förbättra förutsättningarna för företagens kliniska prövningar i Sverige, vilket i sin tur ökar attraktiviteten för globala läkemedelsföretag att investera i forskning och utveckling här.
– Excellens inom kliniska prövningar stärker Sveriges position som life science-nation om det strategiskt kan kombineras med implementering av fler nya läkemedel. Det ger patienter tillgång till nya behandlingar, säkrar en modern sjukvård i framkant och bidrar till samhällsekonomin, säger Frida Lundmark. Life science är en av Sveriges basnäringar.
– Både HiKS och CTIS karta hjälper också till att förverkliga målsättningarna för den kommande nationella plattformen Swetrial genom att göra det lättare för patienter att hitta studier och stärka Sveriges genomförandekapacitet inom företagsinitierade kliniska prövningar.
Sakkunnig policy