Den 24 februari presenterade regeringen sin STEM-strategi för att stärka utbildningar inom naturvetenskap, teknik och matematik – från förskola till forskarutbildning. Syftet är att säkra Sveriges kompetensförsörjning och öka konkurrenskraften.
Utbildning, forskning och innovation är avgörande för Sveriges välstånd och produktivitet, konstaterar regeringen i strategin. För att öka tillväxten och säkra nyckelkompetens krävs investeringar i STEM-utbildningar – ett kunskaps- och teknikintensivt näringsliv är motorn för innovation och global konkurrenskraft.
För att realisera målen i strategin tillsätter regeringen också en ny STEM-delegation med Pia Sandvik, vd för Teknikföretagen, som ordförande. Den ska arbeta för att fler utbildas inom naturvetenskap, teknologi, ingenjörsvetenskap och matematik genom en stärkt samverkan mellan offentliga aktörer och näringslivet.
Strategin lyfter specifikt life science som en sektor där kompetensbehoven snabbt förändras. Vetenskapliga framsteg i framkant är starkt beroende av utvecklingen av avancerade verktyg, teknologier och metoder, och att satsa på STEM är nödvändigt om Sverige ska fortsätta vara en ledande life science-nation.
Frida Lundmark, sakkunnig inom forskning- och utveckling på Lif, säger att kompetensförsörjningen är en av näringslivets stora utmaningar.
– Läkemedelsbranschen är en av de mest kunskaps- och forskningsintensiva sektorerna i Sverige, tillgång till relevant kompetens är avgörande och vi behöver rusta undervisningssystemet för det. Vidare ser vi att excellenta högskole- och akademiska miljöer också är en nyckelfaktor för att stärka vår internationella konkurrenskraft och för att attrahera etableringar från globala företag.
Att underlätta rekryteringen av internationell spetskompetens är idag centralt, påpekar Frida Lundmark.
– Kompetensförsörjning är en av näringslivets stora utmaningar i Sverige. De forskande och producerande läkemedelsföretagen är beroende av att attrahera talanger globalt. Att underlätta den rekryteringen så att utländska experter ser det som okomplicerat och ekonomiskt fördelaktigt att bosätta sig i Sverige och arbeta här är också något regeringen måste fokusera på parallellt med satsningarna på STEM för att öka Sveriges produktivitet och säkra en långsiktigt hållbar tillväxt.
Sakkunnig policy