Nu ska patienters inflytande inom forskning och innovation stärkas. Under 2025 kommer en miljon kronor betalas ut till EUPATI Sverige, en organisation som utbildar patienter för att de ska kunna bidra i utvecklingen av nya behandlingar och medicintekniska lösningar. Pengarna ska finansiera en plattform för samverkan mellan involverade aktörer.
Regeringen har beslutat att stärka patienters inflytande inom forskning och innovation. Socialstyrelsen ska under 2025 betala ut en miljon kronor till EUPATI Sverige, en organisation som arbetar för att öka patienters delaktighet i utvecklingen av nya behandlingar och medicintekniska lösningar. Syftet är att skapa en långsiktig och transparent plattform för samverkan mellan patienter, hälso- och sjukvården samt offentliga och privata aktörer.
EUPATI Sverige har sedan starten verkat för att utbilda patienter i forskningsprocesser, regulatoriska frågor och hälsoekonomi. Genom denna satsning möjliggör regeringen för patienter att delta aktivt så att deras erfarenheter och perspektiv får genomslag i utvecklingen av sjukvård och läkemedel.
Stödet till plattformen i EUPATI:s regi är del av den nationella strategin för life science, som ska säkerställa att medicinska innovationer skapar patientnytta och bättre behandlingsmöjligheter.
Cristin Lind, generalsekreterare för EUPATI Sverige, kommenterar beskedet:
– Vi välkomnar regeringskansliets stöd och förtroende som gör det möjligt för EUPATI Sverige att etablera en neutral arena där patientrörelsen, industri, akademi och offentlig sektor möts på lika villkor för att främja patientsamverkan inom life science.
Lif har sedan start samarbetat med EUPATI Sverige för att stärka patientperspektivet inom forskning, utveckling och användning av läkemedel.
Maria Fagerquist, sakkunnig på Lif, säger att regeringens satsning är ett viktigt steg för att ytterligare stärka patienternas roll.
– Patienters erfarenheter och kunskap är helt nödvändiga för utvecklingen och användandet av nya behandlingar. Ett strukturerat samarbete mellan patienter, vård, akademi och läkemedelsföretag kan påskynda innovationer, säkerställa att de utformas utifrån verkliga behov och gör mesta möjliga nytta.