X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Minskad läkemedelsexport 2024

28 februari
Lastning av containrar

Svensk läkemedelsexport sjönk under 2024 jämfört med 2023, visar nya siffror från Statistiska centralbyrån. Det speglar en generell nedgång i Sveriges varuexport, men att den positiva trenden för läkemedelsexporten har brutits är bekymmersamt för svensk ekonomi. 

2024 sjönk Sveriges varuexport med 1 procent i värde jämfört med 2023, enligt färsk statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Varuimporten minskade med 3 procent i värde under samma period. Sett till volym var dock varuexporten oförändrad och varuimporten minskade med 1 procent.

Läkemedelsbranschens export- och importsiffror

  • Inom läkemedel noterades en minskning i exportvärdet med 3 procent och i volym med 3 procent under fjärde kvartalet 2024 jämfört med motsvarande period 2023.
  • För helåret 2024 sjönk läkemedelsexporten med 1 procent i värde och med 2 procent i volym jämfört med helåret 2023.
  • Samtidigt ökade importen av läkemedel med 10 procent i värde och 12 procent i volym under fjärde kvartalet, medan helårsimporten steg med 14 procent i värde och 15 procent i volym.

Sjunkande läkemedelsexport är negativt för Sveriges ekonomi

Lifs life science-expert Frida Lundmark som har gått igenom SCB:s statistik kommenterar nedgången:

– Vi kan konstatera att Sveriges läkemedelsexport backade något 2024, både i värde och volym, och att det följer den allmänna utvecklingen med en minskad svensk varuexport generellt. Samtidigt ökade importen av läkemedel under samma period. För att förstå de bakomliggande orsakerna krävs mer analys, men att den uppåtgående trenden för läkemedelsexporten har brutits är bekymmersamt för svensk ekonomi.

Även om exporttappet inte är dramatiskt är det en signal att ta på allvar, säger Frida Lundmark.

– Läkemedelsbranschen är en svensk basnäring med stor betydelse för svensk tillväxt, välfärd och motståndskraft. För att Sverige ska vara attraktivt i den tuffa internationella konkurrensen behövs fortsatta satsningar på life science-området, som främjar företagens investeringsvilja inom läkemedelsutveckling och produktion.

Foto på kontaktpersonen
Frida Lundmark Sakkunnig policy
Stäng meny