X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Läkemedelsverket: Så ska Swetrial organiseras

27 februari
Illustration av provrör

För att ytterligare stärka Sveriges position inom life science och skapa bättre förutsättningar för läkemedelsprövningar ska ett nationellt partnerskap byggas upp – Swetrial. Nu presenterar den ansvariga myndigheten Läkemedelsverket en modell för hur partnerskapet bör organiseras.

För att stärka den Sveriges kapacitet att genomföra kliniska prövningar har Läkemedelsverket fått i uppdrag att planera för och sjösätta Swetrial, ett nationellt partnerskap. Där ska hälso- och sjukvården, akademin och industrin tillsammans arbeta för att göra Sverige till ett attraktivt prövningsland med hög leveransförmåga genom optimala förutsättningar och bättre möjligheter för patienter att delta i läkemedelsprövningar.

Det kommer stärka klimatet för forskning och innovation och göra Sverige mer konkurrenskraftigt globalt inom life science.

En modell för hur Swetrial ska utformas

Nu presenterar Läkemedelsverket en modell för hur Swetrial ska organiseras.
Myndigheten föreslår ett samordnande kansli direkt under myndighetens generaldirektör. Till det ska ett råd knytas med externa experter som har stor insikt i hälso- och sjukvård, näringsliv och akademi. Rådet ska se till att Swetrials målbild är långsiktig och strategisk.

Swetrials bärande element är samverkan aktörerna emellan på nationell nivå. Läkemedelsverket föreslår att aktörerna genom rådet gemensamt sätter mål och prioriterar åtgärder, samordnar fördelningen av medel och ansvarar för uppföljning av prestationer och resultat.

Kommer skapa bättre förutsättningar för läkemedelsföretagen i Sverige

Frida Lundmark, expert på kliniska prövningar på Lif, säger att ett partnerskap behövs.

– Med Swetrial kan vi fila vi ned hindren och skapa förutsättningar för fler kliniska prövningar så att patienter snabbare kan får tillgång till nya behandlingar och Sverige  stärka sin position inom life science globalt. Ett nära samarbete mellan hälso- och sjukvården, akademin och industrin på nationell nivå med rätt resurser och tydliga målsättningar är en pusselbit som länge saknats.

– Swetrial blir en plattform för att samordna insatserna och kraftfullt driva utvecklingen framåt. För att nå full utväxling behöver regeringen följa upp med andra viktiga satsningar som stärker kapaciteten inom forskning och utveckling som historiskt gjort Sverige framgångsrikt. Bland annat snabbare implementering av medicinska innovationer i sjukvården och satsningar på näringslivets forskning och utveckling i samverkan med andra aktörer i sektorn genom ett kraftfullt program för avancerad life science. 

Slutredovisning av uppdraget om Swetrial sommaren 2025

Lif ser fram emot slutredovisningen av regeringsuppdraget där det hela upplägget för Swetrial som presenteras till sommaren och välkomnar ambitionen att involvera alla aktörer i utvecklingen och uppbyggnaden av verksamheten.

Delrapporten "Förbättrade förutsättningar och stärkt genomförande­kapacitet för kliniska prövningar i Sverige" finns på Läkemedelsverkets webbplats.

Foto på kontaktpersonen
Frida Lundmark Sakkunnig policy

Sakkunnig policy