En statlig utredning föreslår förändrade skatteregler för att ge näringslivets forskning och utveckling bättre villkor. Med enklare regler för FoU-avdrag och en reformerad expertskatt hoppas man stärka Sveriges attraktionskraft för både investeringar och internationell kompetens. Därigenom ska svensk tillväxt stimuleras.
Utredningen om skatteregler som gynnar forskning och utveckling har nu presenterat sin översyn av FoU-avdraget och expertskattereglerna. Deras förslag ska göra det enklare och mer förmånligt för företag att bedriva forskning och utveckling i Sverige och rekrytera internationell nyckelkompetens. Innovation är en viktig del av den svenska ekonomin.
Det är positiva nyheter för forskande läkemedelsföretag. Life science-industrin är en av Sveriges mest forsknings- och innovationsintensiva branscher och präglas av hård internationell konkurrens. Därför behövs ett skattesystem som ökar företagens investeringsvilja.
– Fler privata satsningar inom FoU är en nyckel till att stärka produktiviteten och öka tillväxten, säger Frida Lundmark sakkunnig inom life science på Lif.
FoU-avdraget infördes för att öka företagens investeringar i forskning och utveckling. Det gör det möjligt för företag att minska arbetsgivaravgifterna för personal som arbetar med FoU. Nu föreslår utredningen att avdraget ska breddas och bli enklare att använda.
Bland förändringarna ingår bland annat att kravet på att FoU-arbetet ska vara systematiskt och kvalificerat arbete tas bort. Utvecklingsarbete måste inte heller längre baseras på forskningsresultat utan snarare utgå från tekniska och vetenskapliga utmaningar. Man föreslår också en förenkling i beskrivningen av FoU-verksamheten så att den kan syfta till nya eller förbättrade produkter. En annan positiv förändring är att Skatteverket kan få stöd från andra myndigheter i bedömningen av vad som räknas som forskning eller utveckling.
Frida Lundmark säger att förslagen träffar rätt ur de forskande läkemedelsföretagens perspektiv.
– En stor del av företagens verksamhet är kopplad till forskning och utveckling, såväl inom forskning som inom den avancerade läkemedelsproduktionen. Att utvidga och förenkla definitionerna av forskning och utveckling kommer ge effekt. Det skapar utrymme att också inkludera viktig utveckling inom exempelvis avancerad produktion och formulering.
Expertskatten innebär skattelättnader för kvalificerade medarbetare som rekryteras internationellt, så att svenska företag blir mer attraktiva i den globala konkurrensen om spetskompetens. Idag ligger den på 25 % och utredningen föreslår en ökning till 30 %. Man vill också förenkla och sänka kriterierna så att fler kan omfattas av expertskatten, och kravet på att kompetensen ska vara svår att rekrytera i Sverige slopas.
– Utvecklingen och produktionen av läkemedel är beroende av tillgång till expertis som inte alltid finns tillgänglig i Sverige, säger Frida Lundmark. När vi talar med våra medlemmar är det tydligt att svårigheterna att attrahera och behålla internationell spetskompetens skapar hinder. Förenklingarna gör regelverket mer ändamålsenligt så att företagens möjlighet att rekrytera den kvalificerade arbetskraft som krävs förbättras. Vi behöver de främsta talangerna för att ta svensk life science till en globalt ledande nivå och försvara vår position som innovationsland. Då krävs att vi kan rekrytera internationellt.
Utredningen föreslår att ändringarna ska träda i kraft den 1 januari 2026.
Läs delbetänkandet "Skatteincitament för forskning och utveckling – en översyn av FoU-avdraget och expertskattereglerna” (SOU 2025:3) från Utredningen om skatteregler som gynnar forskning och utveckling.