X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Lif deltar i Folk och Försvars rikskonferens 2025

13 januari
Sofia Wallström och Bengt Mattson

Den 12–14 januari samlas beslutsfattare, experter och samhällsaktörer i Sälen för årets upplaga av Folk och Försvars rikskonferens. Lif deltar för att bidra till diskussionen om hur Sverige kan stärka sin beredskap och motståndskraft. 

Årets tema är "Ledarskap och styrning för motståndskraft". Samtalen kretsar kring hur Sverige ska kunna rusta upp totalförsvaret och stärka sin resiliens för att hantera de komplexa hotbilder vi måste förhålla oss till, bland annat krig i Ukraina och Mellanöstern.

På plats finns Lifs vd Sofia Wallström och Bengt Mattson, expert inom beredskap och läkemedelsförsörjning.

Varför deltar Lif?

– Läkemedelsbranschen spelar en viktig roll för det svenska totalförsvaret, säger Sofia Wallström. Lif är en av Folk och Försvars cirka 125 medlemsorganisationer och konferensen är ett viktigt tillfälle att delta i dialogen om hur vi och våra medlemsföretag kan skapa ett säkrare och starkare Sverige tillsammans med andra samhällsaktörer. 

Vad i programmet ser ni fram emot?

– En höjdpunkt för oss är blocket ”Sjukvårdens roll – hur står vi rustade?”, säger Sofia Wallström. Där hålls samtal om sjukvårdens beredskap och förmåga att hantera krig och krissituationer. Nu när vi är med i NATO måste vi också kunna stötta våra allierade genom att ta emot skadade från andra länder, vilket ökar kraven. Och även under kris och krig måste sjukvårdspersonalen kunna fortsätta tillgodose befolkningens vanliga grundläggande sjukvårdsbehov.

– Läkemedelsbranschens viktigaste roll här är att förse sjukhus och apotek med nödvändiga läkemedel. Det handlar om att upprätthålla leveranskedjorna, ha en fungerande lagerhållning och säkerställa att det finns en tydlig lägesbild av tillgång och efterfrågan i sjukvården. Allt kräver samarbete med de andra aktörerna i försörjningskedjan och sjukvårdssystemet i stort. Välfungerande samordning och ledarskap på alla nivåer hos de ansvariga aktörerna är viktigt och därför ska det bli intressant att se sjukvårdens beredskap belysas ur konferensens huvudtema ledarskap och styrning. 

Bengt Mattson säger att även programpunkten med temat ”Säkerhet, innovation och konkurrenskraft” är extra relevant för oss inom läkemedels- och sjukvårdssektorn.

– Strategiskt viktiga teknologier och innovationer kan stärka Sveriges resiliens och samtidigt öka konkurrenskraften. Avancerad bioteknik och AI är exempel på sådana områden och där ligger läkemedelsbranschen långt fram, så det är en angelägen fråga för oss. Sverige och även EU måste minska beroendet av andra länder, särskilt Kina, inom medicinsk utveckling och tillverkning, men utan att för den skull tippa över och bli protektionistiska eftersom läkemedelsbranschen är beroende av globala leveranskedjor och inget land kan bli helt självförsörjande.