X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Läkemedelsbranschen är central för Sveriges beredskap

17 januari
Sofia Wallström och Bengt Mattson på Folk och Försvar

Folk och Försvars rikskonferens samlade tunga samhällsaktörer i Sälen för att diskutera Sveriges säkerhetspolitiska utmaningar och totalförsvarets behov. Läkemedelsbranschens betydelse för svensk beredskap genom bland annat robusta leveranser till sjukvården och medicinsk innovation var tydlig, menar Lifs vd Sofia Wallström och Bengt Mattson, sakkunnig, som deltog.

Folk och Försvar arrangerade sin årliga rikskonferens i Sälen 12–14 januari och samhällsaktörer från olika sektorer samlades för att diskutera Sveriges säkerhetspolitiska utmaningar och totalförsvarets behov. Lifs vd Sofia Wallström och Bengt Mattson, expert inom beredskap och läkemedelsförsörjning deltog. Att läkemedelsbranschen spelar en viktig roll för svensk beredskap stod klart.

– Läkemedelsförsörjningen är en av grundpelarna inom hälso- och sjukvården och Lifs medlemsföretag spelar en nyckelroll i säkerställandet av nödvändiga resurser till sjukvården, säger Lifs vd Sofia Wallström.

Krisberedskap kräver robust sjukvård

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson som talade på konferensen underströk att omvärldsläget är oroligt och påminde om vikten av vårdkapacitet, sjukvårdspersonal och robusta lager med läkemedel. Detta oavsett om det är krig eller ej.

– För att sjukvården ska fungera när det är kris måste den också fungera väl i normalläge, säger Sofia Wallström. Att upprätthålla leveranser och öppna handelsvägar är kritiskt vid kris och krig. Lagerhållning kan fungera som en buffert, men en långsiktig lösning kräver att både nationella och internationella försörjningskedjor är intakta. Samverkan mellan aktörer och en nationell lägesbild över behov och tillgång är också avgörande, något Sverige redan arbetar med.

Offentlig upphandling borde premiera läkemedelsföretag med stabila leveranser

Regulatorisk flexibilitet bidrar också till stark beredskap. Snabba beslut vid kriser, som dispenser för att använda utländska förpackningar eller elektronisk produktinformation, skulle möjliggöra snabbare leveranser, säger Lifs expert på läkemedelsförsörjning Bengt Mattson.

– Det offentliga upphandlingssystemet borde dessutom premiera företag med en pålitlig leveranshistorik och robusta riskhanteringsstrategier.

Innovation och konkurrenskraft stärker Sveriges försvarsförmåga

Ett annat tema var samspelet mellan innovation, konkurrenskraft och försvarsförmåga. De som bidrog till diskussionerna var bland annat Marcus Wallenberg – ordförande för Wallenberg Investments och Anna Stellinger – chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv.

– Ett samhälle som är starkt i fredstid klarar kriser och krig bättre. Innovation och konkurrenskraft bygger säkerhet och beredskap – ett exempel är det snabba framtagandet av covidvacciner, där näringslivet spelade en kritisk roll, säger Bengt Mattson. Även här är frihandel och internationella leveranskedjor avgörande.

– Läkemedelsföretagen bidrar med avancerad innovation och tekniska lösningar som kan appliceras både inom civil och militär sjukvård. Om förutsättningarna för forskning, utveckling och näringslivets verksamhet är goda stärker det både svensk konkurrenskraft och försvarsförmåga.