I samband med ESMO:s (European Society for Medical Oncology) internationella kongress för onkologi i Barcelona arrangerade en rad svenska aktörer eventet Join Sweden för att visa upp Sveriges styrkor som prövningsland.
Syftet var att skapa en mötesplats för personer som arbetar med forskning och utveckling på globala läkemedelsföretag och prövare inom svensk hälso- och sjukvård, men även andra aktörer i life science-sektorn.
Under träffen, som hölls den 14 september, fick deltagarna möjlighet diskutera Sveriges fördelar som prövningsland och vilka komponenter de forskande läkemedelsföretagen utförarna av läkemedelsprövningar ser som essentiella för ett så bra genomförande och resultat som möjligt. Deltagarna fick också lära sig mer om den senaste vetenskapliga utvecklingen på cancerområdet och läget för kliniska läkemedelsprövningar inom onkologi.
Frida Lundmark, Lifs expert på kliniska prövningar som deltog i eventet säger att Sverige måste satsa mer på att marknadsföra sina förmågor och sticka ut i den internationella konkurrensen om var kliniska läkemedelsprövningar ska genomföras.
– Event som Join Sweden är ett viktigt skyltfönster för Sverige som prövningsland. Vi är innovationsfokuserade, har en högkvalitativ hälso- och sjukvård, stor kompetens inom läkemedelsforskning och har möjligheter på hälsodataområdet som är unika för oss som land. Dessutom har vi ett engagerat ekosystem där företag, hälso- och sjukvård, patientorganisationer och myndigheter både arbetar för att utveckla förutsättningarna för kliniska prövningar och för att tillvarata de många styrkor som redan finns. Vi på Lif är glada över att vi fick vara med och arrangera eventet.
– Det är viktigt att kliniska läkemedelsprövningar utförs i Sverige eftersom det inte bara stärker den medicinska forskningen, utan också säkerställer att svenska patienter tidigt får tillgång till de senaste behandlingarna. Dessutom bidrar det till att upprätthålla vår konkurrenskraft inom den för Sverige så viktiga life science-branschen – läkemedel är en av våra största exportvaror.
Under kvällen hölls även ett samtal med experter inom kliniska prövningar där representanter från bland annat Karolinska Institutet, universitetssjukhusen, Läkemedelsverket och Nollvision Cancer deltog. En av de medverkande var Edvard Abel, chef för Sahlgrenska Comprehensive Cancer Center. När det handlar om Sveriges fördelar gällande kliniska prövningar, särskilt inom precisionsmedicin och onkologi, säger han att här finns en välutvecklad nationell infrastruktur för avancerad molekylär testning av vävnadsprover från patienter med cancer i form av Genomic Medicine Sweden (GMS) och SciLifeLab.
– Vidare finns det ett nätverk av kliniska prövningsenheter inom onkologi (NASTRO), med representation från samtliga universitetssjukhus. Genom plattformen Testbed Sweden for Precision Health in Cancer har dessa nätverk kunnat sammanföras för att skapa förutsättningar att starta upp och genomföra precisionsmedicinska studier inom onkologi. Testbädden har också möjliggjort ett nära och produktivt samarbete med representanter för patientorganisationer i designarbetet av nya studier, som jag tror är unikt för Sverige.
Vilka insikter och lärdomar från Join Sweden ser du som viktiga för att vidareutveckla Sveriges kapacitet och internationella konkurrenskraft inom kliniska läkemedelsprövningar?
– Event som Join Sweden ger oss möjligheten att presentera de styrkor Sverige kan visa upp som forskningsland för en bredare publik i samband med stora internationella kongresser. Sedan tror jag att möjligheten att knyta kontakt med nyckelpersoner inom såväl professionen som industrin och andra relevanta aktörer är av stor vikt för hur vi kan marknadsföra Sveriges fördelar.
Join Sweden arrangerades av Lif, Nollvision Cancer/Testbed Sweden, Business Sweden och Sveriges ambassad i Madrid.