X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Lif i debatten: ”Med folkets hälsodata skulle vården bli bättre”

11 juli
Ikon som symboliserar ett sjukhus

I en debattartikel i Aftonbladet efterlyser 34 aktörer, bland annat Lif, en ökad nationell samordning av hälsodata för att öka användningen. Det skulle förbättra vården genom att bidra till större jämlikhet, säkerhet och kostnadseffektivitet. 

Sverige har unika förutsättningar att omsätta hälsodata till patientnytta tack vare personnummersystemet och villigheten hos befolkningen att dela sin data. 80 procent är positiva till det, förutsatt att det görs anonymt och integritetssäkert.

Otydliga riktlinjer är ett hinder för hälsodataanvändning

Att potentialen inte nyttjas fullt ut beror delvis på komplex juridik och otydliga riktlinjer för användning av hälsodata. Debattörerna – som representerar forskning, vård, läkemedelsföretag och patientorganisationer – vill därför ha ett nationellt ramverk med tydliga riktlinjer för utlämning och användning av personnummerkopplade hälsodata för forskning och sjukvård.

Nationell samordning av hälsodata skulle förbättra vården 

På så sätt skulle sjukvården stärkas och patientnyttan bli större än idag. Hälsodata ger insikt i hur läkemedel används och deras effekt så att patienterna kan få den bästa behandlingen och bidrar till att minska antalet vårdskador. Med en nationell samordning av hälsodata går det dessutom att hitta och analysera skillnader i vårdkvalitet mellan olika regioner så att vården kan bli mer likvärdig över hela landet.

Inte minst är en god tillgång till hälsodata nödvändigt för att nå toppresultat inom medicinsk forskning och innovation och driva på utvecklingen.

Läs "Med folkets hälsodata skulle vården bli bättre" i Aftonbladet.