Den 25 november samlade Västra Götalandsregionen och Lif representanter från hälso- och sjukvården samt näringslivet för att diskutera hur kliniska prövningar kan öka.
Mötet var en del av ett samarbete mellan VGR och Lif för att stärka regionens kapacitet med en ledande position inom läkemedelsprövningar som mål. Samtalen resulterade i flera förslag kring prioriterade förbättringsområden.
Under mötet gick man igenom förslag inom tre prioriterade områden som ska lägga grunden för effektivare arbetssätt och ökat samarbete mellan aktörerna: avtalsprocessen, rekrytering av deltagare och genomförandekapacitet.
Jenny Almkvist, samordnare för VGR:s life science-kontor, och Frida Lundmark, expert på kliniska prövningar på Lif, modererade samtalen som landade i konkreta förslag på fortsatta aktiviteter inom områdena.
– Inom dessa områden finns stora möjligheter till förbättringar som kan korta ned ledtiderna för näringslivsinitierade kliniska läkemedelsprövningar. Det är helt enkelt här vi tror att vi kan skapa värde. Prislistor, avtalsmallar och processer för antalsberäkning och uppföljning av patientrekrytering är ett par av de åtgärder vi redan nu arbetar med, berättar Jenny Almkvist.
Läkemedelsverket har fått i uppdrag att föreslå hur Swetrial, ett nationellt partnerskap för att skapa förutsättningar för fler företagsinitierade läkemedelsprövningar, ska organiseras. Partnerskapet kommer sedan förhoppningsvis att realiseras redan under 2025. Peter Asplund, projektledare för SweTrial vid Läkemedelsverket, berättade om arbetet som pågår på myndigheten.
Han betonade även vikten av de regionala initiativen och framhöll att de är en central del av det fortsatta arbetet. Han lyfte fram VGR:s dialogmöten som ett gott exempel på den styrka som finns i regionens samverkan med näringslivet, som också kommer att bidra till Swetrials nationella perspektiv.
Jenny Almkvist säger att Swetrial kommer ha en viktig roll i att underlätta arbetet inom de tre prioriterade områden som låg i fokus för mötet.
– Vi tror att det nationella partnerskapet har potential att stärka framför allt genomförandekapaciteten. Men, som Peter Asplund också sa, är det fortfarande viktigt att regionerna driver och implementerar arbetet som Swetrial kommer ta fram strukturerna för. Vi hoppas och tror att partnerskapet kan ge regionerna ett gemensamt mål och det ser vi fram emot.
Frida Lundmark håller med om att Swetrial kommer bidra till att höja genomförandekapaciteten.
– Det kommer stärka det viktiga regionala arbetet inom life science och forskning, samtidigt som partnerskapet står för den samordning och helhetsgrepp som krävs för att hela Sverige ska öka sin kapacitet och marknadsföra sig som prövningsland internationellt, så att vi på en global nivå går fram som en samlad aktör. Det kommer vara en viktig del i att fler patienter över hela landet får möjlighet att tidigt få tillgång till nya innovativa läkemedel, samtidigt som sjukvården får möjlighet att utvecklas. Att öka genomförandekapaciteten och därmed säkerställa att vi som prövningsland är förutsägbara och effektiva är nycklar till att attrahera fler företag att välja Sverige för sina kliniska läkemedelsprövningar.