Efpia, den europeiska läkemedelsindustrins branschorganisation har lanserat sin årliga Pipeline Review 2024 – Innovation for Unmet Need. Rapporten lyfter fram en rad faktorer som bidrar till en stor förändring i vilka sjukdomar som påverkar samhället. Dessa faktorer inkluderar en åldrande befolkning, klimatförändringar, livsstilsval och antimikrobiell resistens (AMR).
Sjukdomar som cancer, hjärt-kärlsjukdomar, demens och KOL ökar. Rapporten uppskattar att cirka 20–30 miljoner européer lider av en sällsynt sjukdom, medan psykiska hälsotillstånd, inklusive depression, fortsätter att vara komplexa och djupt rotade. Patienter med dessa tillstånd behöver nya behandlingar.
I rapporten framkommer att europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) fram till november 2024 har utfärdat 97 nya marknadsföringstillstånd, varav 56 är nya aktiva substanser – en ökning från 2023, då 77 marknadsföringstillstånd och 39 nya aktiva substanser godkändes.
Onkologi förblir det största området för klinisk forskning och står för nästan en tredjedel av studierna. Cell- och genterapier har också en betydande andel av de totala studierna, vilket indikerar starka investeringar i nya metoder för att behandla cancer.
Kliniska studier inom onkologi som påbörjades 2023 fokuserar främst på avancerade eller metastaserade cancerformer, med högincidenscancer som metastaserad icke-småcellig lungcancer (NSCLC) och bröstcancer som särskilda fokusområden. Cancerformer med låg överlevnad, som bukspottkörtel- och kolorektalcancer, är också ett aktivt område inom klinisk forskning. Områden som hjärt-kärlsjukdomar, infektionssjukdomar och reproduktiv hälsa har också ökat sina andelar av kliniska studier mellan 2018 och 2023.
Rapporten lyfter fram flera innovationsområden som är på väg att transformera vården för patienter. Dessa inkluderar bekämpning av antimikrobiell resistens (AMR), kroniska virusinfektioner och icke-smittsamma sjukdomar (NCD), mRNA-vacciner, behandling av svår depression och genterapier.