X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Lif kommenterar regeringens forsknings- och innovationsproposition

12 december 2024
Sofia Wallström

Regeringen har presenterat sin forsknings- och innovationsproposition som stakar ut inriktningen för politiken på området de kommande fyra åren. Den är ett viktigt steg för att stärka Sveriges konkurrenskraft och position som life science-nation. Lif ser positivt på de aviserade satsningarna.

Regeringen har tidigare aviserat en historiskt stor satsning på forskning och innovation, med en nivåhöjning på 6,5 miljarder kronor till 2028 med målsättningen att främja excellent forskning, tillväxt och konkurrenskraft. Satsningarna avspeglar tydligt regeringens ambitioner och det är särskilt glädjande att life science lyfts fram som en av Sveriges viktigaste basnäringar.

– Vi välkomnar regeringens ambitioner om Sverige som en ledande forsknings- och innovationsnation, med konkreta satsningar på hälsa och life science. Det är en viktig signal om att Sverige menar allvar i strävan att bli en global ledare på området och det är bra att de så tydligt adresserar kopplingen mellan innovation och tillväxt. Läkemedelsindustrin pekas ut som en vital basnäring som ska ha goda förutsättningar från forskning till implementering och faktisk användning, säger Sofia Wallström, vd på Lif.

Värdet av samverkan kring medicinsk innovation

Sveriges konkurrenskraft inom life science bygger på ett gott innovationsklimat där akademi, sjukvård och näringsliv arbetar tillsammans. Sofia Wallström säger att det är positivt att regeringen ser värdet i detta.

–  Näringslivet har en viktig roll i att omsätta forskningsresultat till innovation. Regeringen poängterar att kommersialiseringen av medicinska framsteg måste öka, liksom att bryggan mellan näringsliv och akademi ska stärkas. Ett strategiskt program för avancerad life science är något Lif efterfrågat tillsammans med andra aktörer i sektorn och vi är mycket glada att det nu blir verklighet. Offentlig-privata partnerskap kortar vägen från forskning till praktisk användning. 

Viktiga satsningar på life science

Lif har tidigare framhållit att forsknings- och innovationspropositionen bör innehålla rejäla satsningar på forskningsinfrastrukturer som kan stödja avancerad medicinsk forskning och innovation. Att utvecklingen av nationella forskningsinfrastrukturer såsom SciLife Lab, som är viktiga motorer för utvecklingen av precisionsmedicin, premieras liksom att biobanksinfrastrukturen förstärks är därför välkommet.

Behovet av excellenta forskningsmiljöer som kan attrahera den bästa kompetensen och investeringar från globala läkemedelsföretag är också något Lif understrukit och som regeringen nu går till mötes.

Att arbetet med banbrytande tekniker, där bioteknik är ett av de områden som pekats ut som strategiskt viktiga för Sverige, också tas vidare är positivt. Bioteknik och framförallt medicinsk sådan är ett av Sveriges viktigaste styrkeområden. Den svenska life science-branschen är en viktig del i att utveckla området vidare och stärka vår internationella konkurrenskraft inom bioteknik.

– Vi vill betona vikten av att satsningarna får genomslag i form av konkreta åtgärder och en snabb implementering. Lif ser fram emot fortsatt dialog med regeringen och andra aktörer för att säkerställa att Sverige gör rätt vägval och satsningar för att stärka forskning och innovation inom life science, säger Sofia Wallström.