X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Life science-strategi behöver konkretiseras

8 november
Forskare i laboratorium

Det är positivt att regeringen i den uppdaterade life science-strategin uttrycker en ambition om att Sverige ska bli mer attraktivt för forskningsinvesteringar. För att lyckas behöver dock strategin kompletteras med den nödvändiga kopplingen till att nya läkemedel och innovationer tidigt behöver komma till användning inom hälso- och sjukvården, anser Lif.

Regeringens life science-strategi är ett långsiktigt ramverk som anger målsättningar för hur sektorn kan utvecklas och Sverige bli ledande inom life science i Europa. Det faktum att Sverige har ett etablerat kontor för life science i regeringen och en nationell strategi ger goda förutsättningar i riktning mot detta övergripande mål. Strategin omfattar samtidigt många målsättningar inom ett antal olika politikområden, och Lif vill betona vikten av att målsättningarna konkretiseras via särskilda statliga satsningar, lagstiftningsförslag eller andra regeländringar.

Den uppdaterade strategin uttrycker bland annat en ambition om att Sverige ska vara en attraktiv och konkurrenskraftig plats för utländska direktinvesteringar i forskning och utveckling. Vidare att företagen ska ges bästa möjliga förutsättningar via ett förstärkt FoU-avdrag och mer attraktiva expertskatteregler.

– Det är mycket glädjande att regeringen är tydlig med att man avser att lägga fram förslag som innebär att Sverige blir mer attraktivt för FoU-investeringar från läkemedelsföretagen. Det är viktigt både för samhällets produktivitet och för att svensk ekonomi ska stärkas i den globala konkurrensen. Ett nödvändigt instrument för att attrahera investeringarna är tidig användning av nya läkemedel. I strategin saknar vi den kopplingen och ser behov av komplettering för att ge förutsättningar för fortsatt forskning under ett läkemedels hela livslängd, säger Sofia Wallström, vd Lif.

Lif ser positivt på att strategin tydligt lyfter fram vikten av ett nationellt partnerskap för kliniska prövningar. Sverige behöver bryta den mångåriga negativa trenden av allt färre företagsinitierade kliniska läkemedelsprövningar. Lif välkomnar att regeringen tidigare beslutat om en särskild satsning genom ett uppdrag till Läkemedelsverket.

Det är också bra att strategin uppmärksammar att de omfattande regelverk som omgärdar all verksamhet inom life science-området måste vara i ständig utveckling för att kunna möta den snabba medicinska och tekniska utvecklingen.

Strategin anger också att Sverige ska vara aktivt i det EU-gemensamma arbetet inom life science, exempelvis gällande den pågående översynen av läkemedelslagstiftningen. Lif menar att det är av yttersta vikt att Sverige som ett av de starkare life science-länderna inom EU är pådrivande för en lagstiftning som kan stärka Europas konkurrenskraft för forskningsinvesteringar.