X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Life science och bioteknik lyfts i Vinnova-rapport om prioriterade teknikområden

6 november 2024
Forskare

Sverige behöver en teknikpolitik för konkurrenskraft och hållbar omställning. I en regeringsrapport lyfter Vinnova teknikområden som bör prioriteras, bland annat bioteknik där life science-sektorn är stark.

Sverige måste ha en teknikpolitik som kan framtidssäkra vår konkurrenskraft och hjälpa till med omställningen till ett hållbart samhälle. Det skriver Vinnova i en rapport till regeringen,"Strategiska tekniker för Sverige – ett underlag för nationella prioriteringar", och pekar ut sex teknikområden som bör prioriteras. De ska bidra till att stärka landets konkurrensförmåga och näringslivets investeringar i forskning och utveckling. 

Inom varje teknikområde behövs en kombination av forskningssatsningar, infrastruktur för forskning och tester, utvecklade förutsättningar för startup-bolag, samverkan mellan olika aktörer och nationell finansiering som kan växla upp effekten av EU:s satsningar, konstaterar Vinnova i ett pressmeddelande.

Life science-branschen är framgångsrik inom svensk bioteknik

Bioteknik lyfts som ett av de teknikområden som har förutsättningar att driva en bred samhällsomställning. Life science – med tyngdpunkt på läkemedel och medicinteknik – beskrivs i rapporten som en internationellt konkurrenskraftig industri i Sverige. Här finns både stora aktörer som AstraZeneca och drygt 3 800 små, teknikintensiva företag. Det är en styrka som kan utnyttjas även inom andra sektorer, som livsmedelsområdet och energiområdet.

Starka svenska forsknings- och innovationsmiljöer

Sverige har också ett antal internationellt starka forsknings- och innovationsmiljöer inom bioteknik som är värdefulla för att stärka vår position och förmågan att attrahera globala investeringar, bland annat SciLifeLab, Testa Center och NorthXBiologics Innovation Hub.

Investera i förutsättningar för forskning och innovation

Lif ser med tillförsikt på det fortsatta arbetet med att utveckla bioteknik som ett av Sveriges styrkeområden. Den svenska life science-branschen, som är internationellt konkurrenskraftig med god potential för fortsatt stark tillväxt, är en viktig del.

– För att behålla och stärka vår position globalt behöver vi fortsätta investera i forskning, innovation och infrastruktur, säger Frida Lundmark life science-expert på Lif. Nu är det centralt att arbetet tas vidare med konkreta handlingsplaner och insatser. Den kommande uppdateringen av life science-strategin blir avgörande för att säkerställa att Sverige kan attrahera fler investeringar från globala läkemedelsföretag och bidra till en hållbar tillväxt och ökad hälsa.

– Bioteknik skapar möjligheter för nya banbrytande behandlingar och mer avancerad diagnostik som ger en långsiktigt hållbar tillväxt och hälsa i Sverige och globalt. Vi behöver nu gemensamt säkerställa att teknikområdets fulla potential nyttjas och därmed kan stärka Sveriges förmåga till omställning och ökad konkurrenskraft.

 

Foto på kontaktpersonen
Frida Lundmark Sakkunnig policy

Sakkunnig policy