X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Lif välkomnar AI-kommissionens vision för Sverige som ledande inom artificiell intelligens

27 november 2024
Ett nätverk

Lif är positiva till AI-kommissionens färdplan för att stärka utvecklingen och användningen av AI i Sverige, och instämmer i kommissionens slutsats att det brådskar att få viktiga politiska beslut på plats. Många av de föreslagna åtgärderna kommer bidra till att ytterligare positionera läkemedelsbranschen som en innovativ motor för Sveriges välfärd och konkurrenskraft. 

Satsningar på datadelning, kompetensförsörjning och anpassade regelverk är exempel på nödvändiga förbättringar för att Sverige ska komma i kapp AI-utvecklingen och den svenska läkemedelsbranschen kunna använda teknikens potential fullt ut. 

– Särskilt positivt är förslaget om att etablera spetsforskningsmiljöer genom excellenscenter för AI-forskning, säger Frida Lundmark life science-expert på Lif. Dessa miljöer, som kombinerar akademi, näringsliv och offentlig sektor, skapar unika möjligheter för utveckling av banbrytande innovationer inom exempelvis precisionsmedicin och läkemedelsutveckling. Detta kan öka Sveriges internationella attraktionskraft och locka världsledande forskare till landet. 

En nationell AI-verkstad för offentlig sektor

Lif välkomnar också en nationell AI-verkstad där den offentliga sektorns aktörer kan samarbeta för att utveckla och driftsätta AI-lösningar och näringslivet kommer att bli en viktig samarbetspartner. Genom att främja samarbeten mellan offentliga och privata aktörer, som läkemedelsföretag, stärks utvecklingen av AI-drivna lösningar för vård och omsorg. Det möjliggör snabbare diagnoser, bättre resursutnyttjande och i förlängningen en högre kvalitet på vårdinsatser.

Möjligheterna till datadelning är centrala

Förslagen om att förbättra tillgången till högkvalitativ data och underlätta delningen av den är också centrala. Detta är en förutsättning för att läkemedelsbranschen ska kunna utnyttja AI till att effektivisera forskningen och utvecklingen av nya behandlingar. Samtidigt värdesätter Lif att datadelning ska ske med största möjliga respekt för individens integritet och säkerhet.
 
– Vad gäller AI-kommissionens förslag kring hälsodata ser Lif stora möjligheter. Förbättrad tillgång till och hantering av hälsodata är avgörande för att Sverige ska kunna befästa sin position som en ledande nation inom life science och hälsoinnovation, säger Gunilla Englund som är digitaliseringsexpert på Lif. 

Det stärker även sjukvårdens möjligheter till diagnostik, behandling och utökad användning av precisionsmedicin.

Bättre regelverk för delning av hälsodata

Satsningen på att förbättra regelverk och skapa tydligare ramar för datadelning mellan aktörer i offentlig och privat sektor är därför särskilt välkommen. Genom att främja delning av hälsodata på ett säkert och etiskt sätt kan läkemedelsföretag, tillsammans med hälso- och sjukvården och akademin, utveckla nya behandlingar och mer individanpassade terapier. Det skapar också förutsättningar för snabbare innovation och effektivare kliniska prövningar.
 
Lif ser även stor potential i förslaget att inrätta en gemensam infrastruktur för AI-drivna lösningar inom vård och omsorg. 

AI-kommissionens färdplan ger rätt förutsättningar för life science-sektorn

Tillsammans skapar satsningarna de tekniska, regulatoriska och kunskapsmässiga förutsättningar som krävs för att life science-sektorn ska kunna använda hälsodata och AI för bättre forskning, innovation och vård.

– Genom att kombinera högkvalitativa hälsodata med AI kan vi identifiera sjukdomar tidigare, optimera vårdinsatser och förbättra patientutfall, säger Gunilla Englund. Det stärker inte bara vården utan bidrar också till ett mer resurseffektivt och hållbart hälso- och sjukvårdssystem. Att tydligare använda hälsodata som en strategisk resurs ligger helt i linje med Sveriges ambitioner att vara ett föregångsland inom digitalisering och innovation, och bör vara en viktig inriktning för Sverige när EHDS ska implementeras. 

– Slutligen är färdplanens förslag om etisk och säker AI-användning grundläggande för att satsningarna ska kunna genomföras. 
 

 

Foto på kontaktpersonen
Gunilla Englund Affärsutvecklingsansvarig Fass, sakkunnig policy

Affärsutvecklingsansvarig Fass, sakkunnig policy

Foto på kontaktpersonen
Frida Lundmark Sakkunnig policy

Sakkunnig policy