X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Lif uppmärksammar World AMR Awareness Week

22 november
Illustration vaccinsprutor

World AMR Awareness Week är WHO:s årliga kampanj för att öka medvetenheten om antibiotikaresistens. Under veckan uppmärksammar Lif Sveriges arbete med frågan, behovet av vaccin och utmaningarna kring att få fram de nya antibiotika som behövs för att bromsa resistensutvecklingen.

När bakterier utvecklar resistens mot läkemedel riskerar världen att stå utan effektiva behandlingar för vanliga infektioner, men det hotar också att kullkasta vår moderna sjukvård – exempelvis blir cellgiftsbehandling, organtransplantationer och vård av nyfödda mycket riskfyllt utan fungerande antibiotika.

Lif uppmärksammar Sveriges arbete mot antibiotikaresistens

World AMR Awareness Week är en global kampanj som WHO arrangerar varje år för att öka medvetenheten om antibiotikaresistens (eller AMR – antimicrobial resistance) och hur det kan motarbetas. Lif har uppmärksammat veckan genom att släppa två poddavsnitt.

I det första berättar professor Anders Karlén om de stora vetenskapliga svårigheterna kring att forska fram nya antibiotika. I det andra samtalar Lina Pastorek från Socialdepartementet och Jonas Fuks från Pfizer om Sveriges arbete mot antibiotikaresistens.

Bengt Mattson, poddprogramledare och expert på Lif, säger:

– Vi vill visa hur komplex och resurskrävande utvecklingen av nya antibiotika är. För att lyckas behövs omfattande insatser och fler incitament för att stimulera forskning och utveckling. Samtidigt finns det lösningar som redan nu är inom räckhåll. Vi vill uppmärksamma dem och hur Sverige arbetar nationellt och tillsammans med andra länder.

Vacciner bidrar till att bromsa AMR

En viktig fråga som lyfts i poddavsnitten och av andra aktörer inom läkemedel och folkhälsa under veckan är vaccinationer, särskilt för vuxna och äldre. Vaccin är ett kraftfullt verktyg för att minska trycket på vården och säkerställa att de antibiotika som finns idag fortsätter vara effektiva även i framtiden.

– Vaccination är ett av våra viktigaste verktyg för att förebygga infektioner och därmed minska behovet av antibiotika, säger Bengt Mattson. Det skulle kunna nyttjas bättre, något som även lyftes vid FN:s toppmöte tidigare i höstas där man lade fram rekommendationer för alla enskilda länders arbete.

Ett nationellt vaccinationsprogram för vuxna behövs

Ett nationellt program säkerställer att alla som behöver vaccin får det, oavsett var i landet de bor, och att finansieringen är säkrad genom staten så att patienterna inte behöver bekosta det själva. Det skapar även en effektiv struktur kring vaccinationer med information, kallelser och uppföljning så att fler faktiskt vaccinerar sig.

Lif skulle vilja se ett brett nationellt vaccinationsprogram för vuxna som kan komplettera barnvaccinationsprogrammet så att befolkningen skyddas livet igenom, säger Bengt Mattson.

– Med ett nationellt vaccinationsprogram för vuxna kan vi inte bara skydda individer, i synnerhet äldre, mot infektionssjukdomar utan även bromsa utvecklingen av antibiotikaresistens.

Foto på kontaktpersonen
Bengt Mattson Sakkunnig policy

Expert på läkemedelstillverkning och distribution

Expert vacciner och antibiotikaresistens

Expert miljö och hållbarhet

Deltagare i Nationella läkemedelsstrategin

Kontaktperson Folkhälsomyndigheten

Hållbar utveckling
Nationella läkemedelsstrategin 3.4