X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Lif deltog i regeringens expertseminarium om konkurrenskraft och geopolitiska utmaningar

7 november 2024
Sofia Wallström

Den 5 november deltog Lifs vd Sofia Wallström i ett expertseminarium anordnat av Klimat- och näringslivsdepartementet och Industrirådet med fokus på aktuella frågor kring geopolitik, säkerhet och motståndskraft. 

Syftet var att diskutera hur Sveriges politik på nationell och europeisk nivå kan stärkas för att möta globala utmaningar och samtidigt främja svensk konkurrenskraft. Statssekreterarna Sara Modig och Christian Danielsson inledde mötet och redovisade regeringens ambitioner på området.

EU och Sverige får konkurrens

Ett avstamp var den uppmärksammade Draghi-rapporten som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen beställt för att få rekommendationer kring hur unionen kan stärka sin globala konkurrenskraft. Den pekar på behovet av att stänga innovationsgapet gentemot USA och Kina, främja avkarbonisering och minska beroendet av enskilda länder för handel och samarbeten. Att hantera de frågorna är kritiskt om Sverige och EU ska kunna försvara sina positioner och möta en ökad global konkurrens.

Sverige har ett stabilt fundament att bygga på – till exempel rankas vi fortfarande högt i globala innovationsmätningar och investerar i forskning och utveckling – men en stor utmaning ligger i att andra länder accelererat sina satsningar.

Läkemedelsbranschens betydelse för svensk ekonomi

Lifs vd Sofia Wallström förde fram läkemedelsindustrins perspektiv tillsammans med representanter från några av medlemsföretagen. Branschen har en tung betydelse för Sverige, både som exportsektor och innovationsmotor. Läkemedel står för ca 10 procent av varuexporten och life science-industrin i stort är stark.

Sofia Wallström beskrev hur läkemedelsbranschen, med rätt politiska åtgärder, kan bidra ännu mer till Sveriges framtida konkurrenskraft och att industripolitiken måste ha ett stort fokus på att stötta innovation och motståndskraft i en osäker geopolitisk tid med ökad konkurrens.

– Givet utvecklingen i omvärlden måste Sverige satsa mer på forskning och utveckling. Andra länder ökar nu sina satsningar eftersom de ser det som strategiskt viktigt för att stärka konkurrenskraften inom life science och skapa fördelaktiga, innovativa miljöer där företag vill etablera sig.

Smidig samverkan kring läkemedelsutveckling lockar investeringar till Sverige

En annan viktig faktor är att utvecklingen av nya läkemedel i allt högre grad sker genom samverkan mellan akademi, SME:er och globala företag. Att Sverige kan erbjuda en sådan samverkan skapar incitament för internationella aktörer att öka sin forskningsaktivitet här, säger Sofia Wallström.

– I ett nästa steg bör regeringen därför etablera ett strategiskt innovationsprogram för avancerad life science som dels kan stärka vår förmåga att attrahera investeringar i forskning och utveckling, dels leda till nya medicinska innovationer som bör få goda möjligheter till kommersialisering i Sverige. För att lyckas med detta är det avgörande att se tidig användning av nya läkemedel som ett nödvändigt instrument för att attrahera fortsatta FoU-investeringar under läkemedels hela livscykel.