X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Universitetssjukvårdsregionerna går samman för att integrera precisionsmedicin i sjukvården

3 oktober 2024
Vårdpersonal i korridor

Sju universitetssjukvårdsregioner ska ta fram en gemensam färdplan för att integrera precisionsmedicin i svensk hälso- och sjukvård med målet att kunna nyttja framstegen inom medicinsk teknik och diagnostik för individbaserad vård.

Sju universitetssjukvårdsregioner ska tillsammans skapa en färdplan för att främja precisionsmedicin i svensk hälso- och sjukvård. Målet är att vården i Sverige ska kunna ta till vara på den utveckling som har skett de senaste åren och erbjuda patienterna bästa möjliga stöd och behandling. De nya teknologier och avancerade diagnosmetoder som redan finns idag kommer att kunna möta dagens och framtidens vårdbehov om de nyttjas fullt ut, men sjukvårdssystemet är inte redo än.

Utmaningarna för implementering av precisionsmedicin i svensk sjukvård

Precisionsmedicin handlar om att förebygga, upptäcka och behandla sjukdomar mer träffsäkert på individnivå eller på delar av befolkningen. Det har möjliggjorts genom banbrytande framsteg inom områden som molekylärbiologi, storskalig genetisk sekvensering i kombination med användning av den hälsodata som genereras i vården.

Men för att precisionsmedicin ska vara en självklar standard på bred skala och över hela landet krävs en stor omställning av sjukvårdens arbetssätt. I dagsläget saknar sjukvårdssystemet förutsättningar att utnyttja de möjligheter som finns. Det är dessa förutsättningar som de sju universitetssjukvårdsregionerna nu tillsammans ska få på plats.

Arbetet med färdplanen, som ska vara klar till årsskiftet 2025/2026 , inkluderar bland annat en nulägesanalys och en identifiering av utmaningar som svensk sjukvård står inför när det gäller att implementera precisionsmedicin. Det ska utmynna i förslag på konkreta åtgärder som sedan ska bli verklighet de kommande åren.

Samverkan med läkemedelsbranschen behövs för framgångsrik implementering

Frida Lundmark, expert på precisionsmedicin på Lif, välkomnar samarbetet.

– Lif har länge efterfrågat ett initiativ för att stärka den nationella samordningen inom precisionsmedicin och det är mycket glädjande att universitetssjukvårdsregionerna nu gemensamt tar ansvar för utvecklingen och att det så tydligt ligger inom ramen för hälso- och sjukvårdsdirektörernas ansvarsområde. Vi ser fram emot att bidra till arbetet. Det är angeläget att implementeringen av precisionsmedicin sker i nära samverkan och partnerskap också med forskande läkemedelsföretag. En framgångsrik implementering är beroende av samtliga parters expertis och engagemang för att nå önskat resultat för patienten.

Lif efterlyser en nationell infrastruktur för precisionsmedicin

Frida Lundmark tillägger att införandet av precisionsmedicin i hälso- och sjukvården i hela landet inte bara är nödvändigt för att patienterna ska få möjlighet till en mer effektiv och individanpassad behandling. Det är ett måste om Sverige ska vara en ledande Life Science-nation där forskning och innovation blomstrar och kommer till nytta:

Lif efterlyser en nationell infrastruktur med en tydlig ansvarsfördelning mellan staten och regionerna och med en tydlig struktur för samverkan med företagen – vi behöver tillsammans accelerera implementeringen av precisionsmedicin och ambitionsförklaringen från hälso- och sjukvårdsdirektörerna utgör ett viktigt steg i rätt riktning.