X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Nytt avsnitt av poddserien Antibiotikaresistens – den tysta pandemin

15 oktober

FN har antagit en ny deklaration om antibiotikaresistens för att bekämpa hotet från resistenta bakterier. Men vilken skillnad  kan den göra? I avsnitt tre av vår specialpoddserie samtalar vi med läkaren och professorn Håkan Hanberger.

Hälso- och sjukvården står inför ett enormt problem med resistenta bakterier. När antibiotika inte längre kan användas för att behandla infektioner hotas mycket av det vi idag betraktar som modern sjukvård – exempelvis transplantationer och cancerbehandlingar. Om utvecklingen fortsätter riskerar vi att kastas tillbaka till början av 1900-talet, innan upptäckten av penicillinet revolutionerade vården.

I slutet av september höll FN ett toppmöte om antibiotikaresistens och en deklaration antogs. Hur kan den bidra till en lösning? I det här poddavsnittet samtalar vi med läkaren och professorn Håkan Hanberger om deklarationen ur ett sjukvårdsperspektiv. 

Medverkande

Håkan Hanberger, överläkare vid infektionskliniken på Universitetssjukhuset i Linköping och professor vid Linköpings universitet

Programledare: Bengt Mattson, Lifs antibiotikaexpert

Lyssna

Lyssna på Podbean 

Lyssna på Spotify

Lyssna på Apple podcasts