X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Ny vägledning stärker genomförandet av kliniska prövningar i Sverige

14 oktober
Illustration blodprovsrör

En ny vägledning ska underlätta samarbetet kring kliniska prövningar inom onkologi och hematologi på Sveriges universitetssjukhus. Bakom initiativet står Lif, ASCRO och NASTRO. Genom tydliga riktlinjer och fokus på de viktigaste framgångsfaktorerna ska vägledningen förbättra prövningsklimatet och stärka Sveriges position som prövningsland.

Lif, ASCRO och NASTRO har tillsammans lanserat en ny vägledning – en ”Code of conduct” som syftar till att förbättra samarbetet kring kliniska prövningar inom onkologi och hematologi på Sveriges universitetssjukhus. Genom att identifiera framgångsfaktorer och tydliga riktlinjer, hoppas parterna att vägledningen ska bidra till ett smidigare genomförande av prövningar – och därmed göra Sverige mer attraktivt som prövningsland. Målet är att fler företag ska välja Sverige för sina prövningar, vilket kommer att stärka Sveriges konkurrenskraft inom life science-sektorn.

Samarbete mellan sjukvård och industri ger effektiva kliniska läkemedelsprövningar

– Kliniska prövningar är en central del i utvecklingen av nya behandlingar, säger Lifs expert Frida Lundmark. Smidig samverkan mellan den svenska hälso- och sjukvården och företagen på global nivå är en av de mest grundläggande förutsättningarna för att ytterligare stärka Sveriges kapacitet som prövningsland och förbättra tillgången till nya läkemedel för patienter, samtidigt som vi lockar fler innovativa life science-företag att investera här. Vägledningen tydliggör förväntningarna på de parter som är involverade i en klinisk prövning. Det är ett viktigt steg för en stärkt genomförandekapacitet av kliniska prövningar i Sverige

De nya riktlinjerna kan öka antalet kliniska prövningar i Sverige

Den nya vägledningen bygger på ett antal centrala principer och erbjuder konkreta riktlinjer för hur samarbetet mellan vårdgivare, företag och andra aktörer ska fungera. Målet är att vända den negativa trenden där antalet företagsinitierade kliniska läkemedelsprövningar i Sverige minskar. Kliniska prövningar är centrala i utvecklingen av nya läkemedel, ger patienter tillgång till innovativa behandlingar och stärker sjukvårdens förmåga att implementera behandlingarna när de väl godkänns.

Dessutom är prövningarna en viktig faktor för svensk konkurrenskraft inom life science. Att kunna erbjuda ett effektivt och välfungerande system för kliniska prövningar är centralt för att locka fler företag och investeringar till Sverige.

Lanseringsseminarium

Den 5 november hålls ett lanseringsseminarium med en presentation av riktlinjerna och paneldebatt om hur kliniska prövningar kan stärka Sveriges konkurrenskraft inom life science. Delta fysiskt på Citylife i Stockholm eller digitalt.

Tid: Kl. 09.15–10.45 (frukost från 08.30 för de som deltar fysiskt)

Anmälan fysiskt deltagande

Anmälan digitalt deltagande

Digital utbildning om vägledningen

Den 19 november kl. 13.00–15.00 hålls en digital utbildning om den nya vägledningen via Teams. Den är öppen för alla intresserade, men föranmälan krävs.

Utbildningen innehåller en fördjupad genomgång av riktlinjerna och konkreta tips för hur de kan implementeras i arbetet med kliniska prövningar.

Anmäl dig till utbildningen