X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Nio förslag som gör EU starkare inom life science

29 oktober 2024
Forskare

En tydlig och målinriktad strategi och ett kontor för life science inom EU-kommissionen, samt ett fokus på patienters tillgång till moderna läkemedel. Det är några av rekommendationerna i en rapport från de nordiska branschorganisationerna till EU.

Branschorganisationerna Lif Sverige, Lif Danmark och Pif Finland genomförde den 1 oktober ett seminarium i Bryssel på hög nivå om EUs framtida life science-strategi med deltagare från EU-parlamentet, EU-kommissionen och näringslivet. Detta mot bakgrund av att EU-kommissionen nu inleder ett arbete med att ta fram en samlad strategi för life science. Den aviserades när kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lade fram sitt politiska program för den femårsperiod som just inletts. Arbetet inom kommissionen med att ta fram strategin kommer att ledas av Irene Norstedt, direktör vid DG Forskning och innovation, som också fanns på plats på seminariet.

– Det är verkligen viktigt för läkemedelsbranschen att föra in våra perspektiv till kommissionen kring den kommande strategin. Samtidigt pågår inom EU ett flertal lagstiftningsprocesser inom life science-området, som exempelvis revideringen av läkemedelslagstiftningen och flera miljölagstiftningar. Den kommande strategin måste ha ett holistiskt perspektiv kring hur en av Europas viktigaste sektorer långsiktigt kan stärkas, säger Jenni Nordborg, chef för internationella relationer vid Lif.

Life science-sektorn är i dag den största bidragsgivaren till EUs handelsbalans med omvärlden och mycket viktig för det fortsatta arbetet med att stärka unionens konkurrenskraft. EU har de senaste tjugo åren förlorat 25 procent av sin globala andel forskningsinvesteringar till andra regioner, och det senaste decenniet även förlorat stort i andelen kliniska läkemedelsprövningar.

Efter mötet har en kort rapport tagits fram av arrangörerna som ger rekommendationer till EU för en starkare life science-sektor. De nio förslag som branschorganisationerna i de tre länderna lämnar till EU-kommissionen är:

  1. En holistisk och målinriktad life science-strategi: Utveckla en heltäckande EU-strategi som prioriterar förebyggande, diagnostik och tillgång till innovativa behandlingar.
  2. Ett kontor för life science: Inrätta ett kontor inom EU-kommissionen för att koordinera life science-frågor och skapa ett forum för samarbete mellan viktiga aktörer.
  3. Patienters tillgång till modern behandling: Investera i hälsoinnovationer som exempelvis precisionsmedicin och avancerade terapier.
  4. Stärkta ramvillkor: Skapa en gynnsam miljö för företag med bättre tillgång till kapital, stärkt kompetens och ett effektivt regelverk.
  5. En fokuserad forsknings- och innovationspolitik: Avsätt mer resurser till life science i EU, och öka fokuset på kluster genom riktade stöd via strategisk användning av EUs fonder.
  6. Underlätta delning av hälsodata: Snabbt genomförande av det europeiska hälsodataområdet (EHDS) för att stärka forskning och kliniska prövningar.
  7. Skydd för immateriella rättigheter: Bevara ett stabilt och konkurrenskraftigt system för immateriella rättigheter för att stimulera innovation.
  8. Harmoniserade kliniska prövningar: Skapa ett enhetligt regelverk för kliniska prövningar inom EU genom att utnyttja den fulla potentialen i EUs förordning om kliniska prövningar (CTR).
  9. Främja frihandel och rättvis konkurrens: Säkra nya handelsavtal och diversifiera värdekedjorna för att minska beroendet av enskilda marknader.
Foto på kontaktpersonen
Jenni Nordborg Chef internationella relationer

Chef internationella relationer