X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Fortsatt högt användande av e-tjänster men behov av digital inkludering

2 oktober
Illustration moln

Internetstiftelsens senaste rapport Svenskarna och internet visar att digitaliseringen i Sverige fortsätter att ligga på en hög nivå. Trots detta står vissa grupper inför utmaningar att fullt ut dra nytta av digitala vårdtjänster. Lif arbetar aktivt för att göra läkemedelsinformation mer tillgänglig och skräddarsydd genom digitala lösningar, i syfte att främja digitalt deltagande och förbättra folkhälsan.

Hela 95 % av svenskarna är uppkopplade och 91 % använder internet dagligen. Detta innebär att en stor del av befolkningen är digitalt aktiva och kan dra nytta av de växande möjligheterna inom e-hälsa. Trots att endast 5 % av befolkningen inte använder internet, ser vi en stadig utveckling av digital inkludering som når allt större delar av samhället. Det visar hur teknologin blir allt mer integrerad i våra liv och samhällsstrukturen. Samtidigt riskerar framförallt den äldre befolkningen att hamna utanför den digitala vårdutvecklingen, vilket gör det viktigt att fortsätta sänka trösklarna och främja digitalt deltagande.

– En stor del av befolkningen är digitalt aktiva, men det finns fortfarande utmaningar för vissa att fullt ut dra nytta av de digitala tjänsterna. Det är något vi måste ta itu med för att säkerställa att alla i samhället inkluderas i den digitala utvecklingen och att ingen lämnas utanför, säger Lifs digitaliseringsexpert Gunilla Englund.

Lifs e-tjänst Fass gör läkemedelsinformation mer tillgänglig

Lif arbetar för att göra läkemedelsinformation mer tillgänglig genom Fass digitala tjänster, som riktar sig till patienter, hälso- och sjukvårdspersonal samt djursjukvården. Dessa tjänster möjliggör enkel och snabb tillgång till läkemedelsinformation. Genom att utnyttja digitaliseringens tekniska möjligheter kan Fass tjänster även stödja läkemedelsutveckling och erbjuda mer skräddarsydd information om läkemedelsanvändning. Den data som genereras från användandet av Fass tjänster kan vara till stor nytta för både patienter och hälso- och sjukvården i framtiden.

– Vårt mål är att alla som behöver läkemedelsinformation enkelt ska kunna ta del av den via Fass, oavsett digital kompetens. Fass arbetar just nu på utvecklingen av en ny webbplats som ska vara lika enkel att använda från mobiltelefon som från läsplattor och datorer. Genom digitala lösningar kan vi göra informationen på Fass mer skräddarsydd och tillgänglig, vilket är avgörande för att fler ska kunna ta ansvar för sin egen vård, fortsätter Gunilla Englund.

Lif ser den fortsatta utvecklingen av användarvänliga, tillgängliga och effektiva digitala e-hälsotjänster som en viktig del i att öka människors delaktighet i sin egen vård, med målet att på lång sikt förbättra folkhälsan.

Läs rapporten

Foto på kontaktpersonen
Gunilla Englund Affärsutvecklingsansvarig Fass, sakkunnig policy

Affärsutvecklingsansvarig Fass, sakkunnig policy