Den här veckan påbörjar EU:s allians för kritiska läkemedel sitt arbete, ett initiativ för att stärka tillverkningen av viktiga mediciner inom unionen och diversifiera internationella leveranskedjor. Målet är att öka Europas självförsörjning och säkerställa tillgången på kritiska läkemedel så att vi minskar vårt beroende av leverantörer i andra delar av världen.
Europeiskt samarbete för ökat oberoende i kombination med strategisk lagerhållning är rätt väg att gå, säger Bengt Mattson, expert på läkemedelsförsörjning på Lif. Men fortsatt frihandel vid krissituationer är också helt nödvändigt.
– Inget land klarar sig ensamt. EU-staterna måste samarbeta för att hantera situationer där global oro gör att producenter av viktiga läkemedel eller insatsvaror i andra delar av världen inte kan leverera som vanligt. Men det får inte slå över i protektionism.
Industrialliansen ska bland annat analysera sårbarheter i leveranskedjan för kritiska läkemedel och sporra produktion inom unionen.
– Än så länge finns ingen detaljerad information om hur arbetet ska bedrivas men den svenska läkemedelsbranschen är redo att bidra, kommenterar Bengt Mattson.
I vår planerar EU-kommissionen att genomföra en serie möten där man ska ta fram rekommendationer för att säkra en robust tillgång till läkemedel. Experter från medlemsländerna kommer att bjudas in för att delta i arbetet och Lif hoppas kunna bistå med kunskap och perspektiv.
Expert på läkemedelstillverkning och distribution
Expert vacciner och antibiotikaresistens
Expert miljö och hållbarhet
Deltagare i Nationella läkemedelsstrategin
Kontaktperson Folkhälsomyndigheten
Hållbar utveckling
Nationella läkemedelsstrategin 3.4