Varför saknas plötsligt vissa mediciner på apotekshyllan? Lif djupdyker i orsakerna till läkemedelsbrist och vad som görs för att åtgärda problematiken. Avsnitt två gästas av chefsfarmaceuten Fredrik Boström.
Fredrik Boström, chefsfarmaceut på Sveriges apoteksförening, kommer till podden och diskuterar vad apoteken och farmaceuterna bakom disken kan göra för att säkerställa att patienterna får tillgång till sina läkemedel.
Apoteken har stött på problem med läkemedelsbrist i många år men på senare tid har det blivit en större belastning. Effekterna är flera och måste hanteras. När ett specifikt läkemedel inte går att få tag i kan det till exempel skapa en dominoeffekt där andra alternativa mediciner också börjar ta slut på grund av den ökade efterfrågan.
Det finns en vanlig missuppfattning om att ett apotek bara behöver öka sin lagerhållning för att lösa problemet, men det finns tusentals olika läkemedel och endast en bråkdel säljs regelbundet. Större lager skulle då bara leda till slöseri eftersom många produkter skulle hinna passera bäst före-datum och bli oanvändbara innan någon behöver dem.
Så hur kan problemen med läkemedelsbrist hanteras i apotekens del av kedjan? Att ge farmaceuter tillåtelse att byta ut läkemedelsstyrkor och öka möjligheten att ersätta ett preparat mot ett annat med liknande effekt är några av förslagen som diskuteras i avsnittet.
Programledare: Bengt Mattson, Lifs expert på läkemedelsförsörjning.
Lyssna på de vanliga poddplattformarna.
Vi publicerar ett nytt avsnitt varje torsdag i oktober inför släppet av Lifs handlingsplan för läkemedelstillgänglighet.
Expert på läkemedelstillverkning och distribution
Expert vacciner och antibiotikaresistens
Expert miljö och hållbarhet
Deltagare i Nationella läkemedelsstrategin
Kontaktperson Folkhälsomyndigheten
Hållbar utveckling
Nationella läkemedelsstrategin 3.4