X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Marcus Unell ny Compliance Officer

28 juni 2022
Foto på Marcus Unell

Marcus Unell tillträder den 1 juli som ny Compliance Officer (CO) för Lif med huvudansvar för branschens etikfrågor. Han efterträder Jonas Duborn som lämnat Lif för läkemedelsföretaget Camurus. Fram tills nu har Marcus Unell varit biträdande CO.

– Det känns verkligen jätteroligt att få förtroendet att få ta över som Compliance Officer. Samtidigt är jag mycket ödmjuk inför uppdraget. Jag ser CO-rollen som mycket viktig när det gäller att förvalta och stärka omvärldens förtroende för läkemedelsbranschen, säger Marcus Unell.

Marcus Unell är jurist och började på Lif som trainee i september 2020. Innan dess arbetade han med bland annat etiska frågeställningar inom Trafikverket. När trainee-perioden var slut i början av året stannade han kvar på Lif för en nyinrättad tjänst som biträdande CO. Nu tar han klivet upp som huvudansvarig för etikfrågor.

– Läkemedelsbranschen går i bräschen när det gäller att ta ansvar för interaktioner med omvärlden, och det etiska regelverket har under decennier vuxit fram successivt med sikte på olika samverkanssituationer. För mig är det här något av ett drömjobb. Jag har som jurist alltid varit intresserad av etiska frågor och värderingsfrågor. Samverkan med omvärlden är högt prioriterat av medlemsföretagen och det gäller att den kan ske på ett ansvarsfullt sätt, säger Marcus Unell.

Compliance Officer-rollen förändras

I samband med skiftet på posten som CO görs även en organisatorisk förändring, där rollen som CO skiljs från rollen som ordförande för Informationsgranskningsnämnden, IGN. Tidigare hade Lifs CO båda dessa roller, men från 1 juli tar Anders Öhlén, som i dag är vice ordförande för IGN, över som ordförande för IGN.

Förändringen innebär att CO får en tydligare roll som rådgivare till företagen i etiska frågeställningar. De tidigare dubbla rollerna har inneburit en otydlighet gentemot medlemsföretagen. Marcus Unell ser klara fördelar med att skilja på rollerna:

– Det nya systemet innebär ökad tydlighet. Det kommer också att finnas mer tid till utbildningar och informationsinsatser till företagen, vilket efterfrågats av Lifs medlemmar.

Rätt person på rätt plats

Anders Blanck, vd på Lif, är glad över att Marcus Unell tillträder som ny Compliance Officer. Han ser skiftet på CO-posten som en positiv och framtidsinriktad lösning:

– Marcus är till sin person samarbetsinriktad, nyfiken och pådrivande. Han har också integritet och en bra känsla för konstruktiva lösningar. Det är precis de egenskaper som behövs i rollen som Lif Compliance Officer.