Den europeiska läkemedelsbranschen planerar att bidra med mediciner till Ukraina. – Just nu ser man över formerna för det, säger Lifs expert på läkemedelsförsörjning Bengt Mattson. Det finns också ett stort svenskt engagemang och vi tittar på hur vi kan bistå på ett samordnat sätt.
Ukraina är i behov av läkemedel och Läkemedelsindustrins europeiska organisation EFPIA planerar att bistå med nödvändiga mediciner till skadade och krigsflyktingar. De har fått en lista på de produkter som behövs. Ukrainas behov kan exempelvis tillgodoses genom att industrin tar av befintliga lager och ökar produktionen. Hjälpen ska koordineras genom EU:s nya beredskapsmyndighet HERA.
– Just nu ser man över formerna för det, säger Bengt Mattson som är Lifs expert på läkemedelsförsörjning. Och det finns så klart ett stort svenskt engagemang från såväl våra medlemsföretag som allmänhet. Vi tittar på hur vi kan bistå på ett samordnat sätt tillsammans med ansvariga myndigheter.
– Lif fördömer den ryska invasionen av Ukraina och det lidande kriget orsakat, säger Lifs vd Anders Blanck. Vi gör allt vi kan för att alla i krigsområdet, flyktingarna som söker skydd i EU och patienterna i övriga delar av världen som påverkas ska ha fortsatt tillgång till läkemedel.
Europeiska läkemedelsföretag arbetar även med att se till att läkemedel når behövande patienter i Ukraina, närliggande EU-stater, Ryssland och andra länder där tillgången påverkas. En rad bolag bidrar med donationer av mediciner och stöd till hjälporganisationer. Läs mer på EFPIA:s webbplats.
Expert på läkemedelstillverkning och distribution
Expert vacciner och antibiotikaresistens
Expert miljö och hållbarhet
Deltagare i Nationella läkemedelsstrategin
Kontaktperson Folkhälsomyndigheten
Hållbar utveckling
Nationella läkemedelsstrategin 3.4