X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Bra vaccin-satsning av regeringen

14 september 2021

Regeringen öronmärker 2,1 miljarder kronor nästa år för ökad global jämlik tillgång till vaccin mot covid-19. En mycket välkommen satsning, anser Anders Blanck, vd Lif. 

Sverige kommer under nästa år att öka antalet vaccindoser som doneras till låginkomstländer via den globala mekanismen Covax. Regeringen aviserar att man i budgeten för nästa år öronmärker ytterligare 2,1 miljarder kronor för att finansiera donation av svenskt vaccinöverskott.

– Den ojämna tillgången till vaccin globalt är oacceptabel. Vi har ett ansvar att agera i solidaritet med utvecklingsländer som inte kunnat köpa egna doser. Genom att använda svenskt bistånd för att främja vaccintillgång för alla kan vi minska död och lidande och få fart på skolorna, ekonomierna och sjukvården globalt, säger Per Olsson Fridh, minister för internationellt utvecklingssamarbete i ett pressmeddelande.

Anders Blanck, vd Lif, anser att satsningen är mycket välkommen. Lif har under lång tid drivit på för att Sverige ska gå i bräschen för en mer rättvis fördelning av vacciner mot covid-19. I maj i år skrev Anders Blanck i en debattartikel i Dagens Industri att Sverige kan visa vägen och aktivt driva på inom EU och i andra globala forum.

– Det är bra att Sverige nu ökar ansträngningen att bidra till en mer rättvis fördelning. Jag förutsätter att regeringen även driver på för att i första hand andra EU-länder ska följa efter. I dag är Sverige en av de största givarna till Covax, säger Anders Blanck.


Pressmeddelandet från regeringen

Läs Anders Blancks debattartikel i Dagens Industri