X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Ebba Busch besöker ny svensk vaccinfabrik

4 juni
Bild på Ebba Busch med personalen på Valnevas vaccinfabrik

En produktionsanläggning för covid-vaccin växer fram i Solna. Under onsdagen besökte Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch företaget Valnevas nya vaccinfabrik i Solna tillsammans med regionrådet Desirée Pethrus. Anläggningen tas i bruk senare i år och kommer att användas för covid-19-vaccin.

Janet Hoogstraate, Sverigechef för Valneva, berättade under studiebesöket att deras vaccinkandidat VLA2001 använder samma tillverkningsplattform som företagets vaccin mot japansk encefalit. Tillverkningen av substansen utförs i dag i Skottland och i Solna kommer steril fyllning i flaskor, förpackning och distribution att genomföras.

– Vi vet att pandemin kommer att pågå i flera år, om än mer lågintensivt och vi behöver ett verksamt vaccin för påfyllning som kommer behöva ges, inte minst till dem i riskgrupper. Vi måste vara förberedda och ligga ett steg före viruset, säger vårdutvecklingsregionråd Désirée Pethrus.

– Det är inte många som vet att det produceras vaccin i Sverige. Valneva är ett modigt företag som under pandemin ställt om från att göra resevaccin till att tillverka vaccin mot covid-19. För att skala upp sin verksamhet krävs investeringar, rätt kompetens och slopade handelshinder. Politiken måste underlätta för fler företag att våga satsa, säger Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna.

– Jag är stolt över att vi har företag som vågar, satsar, ställer om, tror på sig själva och sin teknologi, avslutar Désirée Pethrus, vårdutvecklingsregionråd Désirée Pethrus.

Del av global kraftansträngning för ökad produktion av covidvaccin

Jonas Vikman, samhällspolitisk chef på Lif deltog även under besöket på Valneva.

– Vaccin är betydligt mer komplexa att tillverka än läkemedel i form av vita piller. Förutom den känsliga biologiska framställningen handlar det också om stor kapacitet för att fylla vialer i steril miljö, lagringskapacitet i kyl- eller frysrum och kapacitet för att distribuera i obruten kylkedja till vaccinatörer. Valnevas nya produktionsanläggning är ett utmärkt exempel på den globala kraftansträngningen för att kraftigt öka produktionen av covid-vaccin, säger han.