X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Lif välkomnar den nya regeringen

30 november 2021

Idag höll Sveriges statsminister Magdalena Andersson sitt installationstal och presenterade sin regeringsuppställning med nya namn på ett flertal ministerposter. Bland annat blir förre LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson näringsminister.

– Ett bra val, säger Lifs vd Anders Blanck. Karl-Petter Thorwaldsson har gedigen kunskap om näringsliv och industri i och med sin tid som ordförande för LO. Nu hoppas jag att han fortsätter arbetet med att stärka förutsättningarna för svensk Life Science och genomförandet av regeringens Life Science-strategi.

Höga ambitioner för ett hållbart näringsliv

I sitt installationstal talade Magdalena Andersson om en kraftfull grön återstart av svensk ekonomi och hur Sverige leder den ”globala klimatkapplöpningen”. Hon förklarade ambitionen att öka takten i den gröna industriella revolutionen i Sverige där omställning och innovativ produktion minskar utsläppen, bekämpar klimatkrisen och ger nya arbetstillfällen. Målet är att svensk industri ska kunna fasa ut det fossila.

– Vi är glada att den nya regeringen har en så hög och uttalad ambition och ser fram emot både dialog och samverkan. Som fjärde största exportör utgör läkemedelsbranschens del i omställningsarbetet ett avsevärt bidrag. Engagemanget är stort.

– Under våren kommer Lifs hållbarhetsstrategi att presenteras där vi lägger fram målsättningar och ambitioner för våra medlemsföretag, men också berättar om vad som krävs från politikerna för att accelerera hållbarhetsarbetet och nå målen.

Ingen forskningsminister

I och med den nya regeringen försvinner posten som forskningsminister helt, något Anders Blanck beklagar.

– Jag hoppas att frånvaron av en dedikerad forskningsminister inte innebär att forskningsfrågorna tappar i fokus. Om Sverige ska vara en ledande forskningsnation krävs politisk vilja och strategiska satsningar. Framgångsrik medicinsk forskning leder till nya, effektiva behandlingar och stärker vården. Det gynnar också svensk konkurrenskraft och är en motor för samhällsekonomin.