X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

En innovativ metod för blodprov på distans får Guldpillret 2021

1 oktober 2021
Bild på Niclas Roxhed, Robert Ström och Olof Beck. Fotograf: Pax Engström Nyström.

Provtagningsmetoden Capitainer står som årets vinnare av Guldpillret. Den gör det möjligt för patienterna att ta kvalitetssäkrade torkade blodprov i hemmet för diagnos och uppföljning av läkemedelsbehandling. Bakom produkten ligger en forskargrupp vid Kungliga Tekniska Högskolan och Karolinska Institutet.

Metoden kan få stor användning

Med Capitainer kan läkemedelskoncentrationer och andra analyter mätas exakt, något som är grundläggande i all läkemedelsbehandling. Juryn skriver i sin motivering att metoden på sikt har potential att förändra hela vårdflöden genom vård på distans och skalbarhet i användning för breda screeningprogram och uppföljningsstudier på stora patientgrupper.

Metoden fick sitt genombrott under pandemiåret 2020 eftersom hemprovtagning är idealt för att inte sprida smitta. Capitainer används också kliniskt för provtagning av alkoholmarkören PEth och i flera kliniska studier för att övervaka immunsuppressiva, antiepileptiska och psykiatriska läkemedel.

– Våra Guldpiller har genom åren förbättrat läkemedelssäkerheten på många olika sätt. Capitainer är en innovation som förenklar provtagning och dessutom förflyttar den till hemmet, under pandemin en vktig egenskap, säger Robert Ström vd för Läkemedelsförsäkringen och juryns ordförande i en presskommentar.

Capitainer satsar internationellt

Bolaget Capitainer har i dag ett tiotal anställda och siktar på en internationell marknad. Forskargruppen fortsätter sin utveckling av metoden, bland annat i samarbete med SciLifeLab för att utveckla protokoll för att analysera tusentals proteiner från bara ett litet prov.


Om Guldpillret

Det första Guldpillret delades ut 2010. Priset är instiftat av Läkemedelsförsäkringen och delas ut i samarbete med Dagens Medicin och Apoteksmarknaden. Syftet med priset är att uppmärksamma behovet av en bättre och säkrare läkemedelsanvändning, för att minska risken för läkemedelsskador. Vinnarna får en prissumma på 100 000 kronor.

På bilden ses Niclas Roxhed, Robert Ström och Olof Beck. Fotograf: Pax Engström Nyström.