Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.
HPV-vaccin stoppar viruset som orsakar livmoderhalscancer
Varje år dör 150 kvinnor av livmoderhalscancer i Sverige. Det går att förändra. De viktigaste åtgärderna är vaccination mot HPV och screening med gynekologisk cellprovskontroll. I Sverige började man erbjuda flickor i årskurs 5–6 vaccin 2010 och sedan förra året omfattas även pojkar.
Humant papillomvirus, HPV, är ett vanligt virus som finns i många olika varianter. Det överförs via kontakt mellan hud och slemhinnor och ofta genom samlag. De flesta i befolkningen, över 80 procent, kommer någon gång att bli smittade.
Oftast orsakar det en symtomfri infektion som läker ut av sig själv. I några fall blir den kronisk och en del virus kan ge upphov till cancer i livmoderhalsen (98 procent orsakas av HPV), vulva, vagina, anus, penis och svalg. Andra virustyper kan orsaka könsvårtor, så kallade kondylom.
Livmoderhalscancer är den vanligaste HPV-relaterade cancerformen och upptäcks ofta vid gynekologiska hälsokontroller. Det finns också ett screeningprogram för analcancer som dock inte är med i nationella vårdprogram. Övriga cancerformer upptäcks först efter att det gått en tid och man fått synliga förändringar och besvär.
Det finns över 200 olika varianter av humant papillomvirus men endast 13 innebär en för risk att utveckla cancer. Vanliga vårtor på händerna och fötterna samt de på könsorganen (kondylom) orsakas av HPV men av olika slag och kan inte orsaka cancer.
Traditionell cancerbehandling och förebyggande vacciner
HPV-vacciner ger ett drygt 90-procentigt skydd mot att bli infekterad. I Sverige erbjuds flickor från årskurs 5 vaccination sedan 2010 och sedan 2020 även pojkar.
Det finns idag två olika HPV-vacciner som skyddar mot de allra vanligaste virusvarianterna (16 av 18), de som står för cirka 70 procent av alla livmoderhalscancrar. Vaccinerna skyddar även mot de virus (6 av11) som orsakar 90 procent av all kondylom.
Behandlingen för de flesta HPV-orsakade cancerformerna är kirurgi, strålning och cellgifter. Kondom kan ge ett visst (men inte säkert) skydd mot att bli smittad. Att gå på gynekologiska hälsokontroller gör att förändringar kan upptäckas och åtgärdas innan sjukdomen hunnit utvecklats för långt.
HPV – en kort historik
Humant papillomvirus tillhör den större släkten papillomvirus och har sannolikt funnits i miljontals år.
Det var först i slutet av 1800-talet som smittsamma sjukdomar kunde kopplas till små mikrober och upptäckten att det fanns organismer som var mindre än bakterier.
Den holländske vetenskapsmannen Beijernick myntade begreppet virus (som betyder gift) första gången 1889 men det var först efter att elektronmikroskopet konstruerades 1931 som man kunde se och beskriva ett virus.
Läkemedelsforskningen fortsätter och cancer är i fokus
Läkemedelsforskningen bryter hela tiden ny mark. Det område som det forskas mest kring är cancer och de nya typerna av behandling handlar till stor del om att använda kroppens egna celler för att angripa cancern. Möjligheten att skräddarsy behandlingar utifrån den enskilda individen, så kallad precisionsmedicin, växer också.
Att ta fram och leverera läkemedel är en komplex affär. Här berättar några av läkemedelsföretagens anställda om hur de bidrar till att täcka Sveriges behov av effektiva, säkra produkter.
Forskningen har gjort stora framsteg men ännu saknas effektiva behandlingar för många svåra sjukdomar. Idag arbetar läkemedelsföretagen mer intensivt än någonsin för att få fram läkemedel.
Varje läkemedel är frukten av ett samarbete mellan de forskande läkemedelsföretagen, akademin och hälso- och sjukvården. Bakom mediciner och vaccin som förebygger, botar eller lindrar ligger åratal av forskning inom universiteten.
Arbetet tas sedan vidare av läkemedelsföretagen, där det tar tio till femton år att utveckla en färdig behandling. I processen bidrar inte minst ett stort antal patienter genom att delta i kliniska läkemedelsprövningar i sjukvården.
Det här är Lif
Lif är branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen i Sverige. Vi arbetar för en högkvalitativ sjukvård och för att alla patienter ska få tillgång till nya behandlingar.
Våra cirka 90 medlemsföretag jobbar outtröttligt med att forska fram och utveckla medicinska innovationer som förebygger, diagnosticerar och behandlar sjukdomar.