EFPIA Patients W.A.I.T. Indicator 2024 Survey
Läs rapporten om hur läkemedel som godkänts av EMA åren 2020–2023 är tillgängliga för patienter i de europeiska länderna.
Det finns stora skillnader mellan länderna i Europa kring i vilken mån nya läkemedel är tillgängliga för patienter. Det visar den årliga WAIT-rapporten från EFPIA läkemedelsföretagens europeiska branschorganisation.
Den europeiska analysen har gjorts av IQVIA på uppdrag av EFPIA, Årets analys baseras på de 173 nya läkemedel som godkändes av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA 2020-2023, och mäter i vilken mån dessa läkemedel var tillgängliga för patienter i 36 länder i Europa i januari 2025. De beslut som kartläggs är om läkemedlets medgetts offentlig subvention eller nationell rekommendation i respektive land.
Skillnaderna mellan länderna är mycket stora vilket delvis beror på olika länders läkemedelssystem. I länder som Tyskland, Italien och Österrike har patienter tillgång till de allra flesta läkemedlen, medan patienter i vissa länder i främst östra Europa har mycket låg tillgång till nya läkemedel. Skillnader finns även vad gäller den tid det tar innan ett godkänt läkemedel tillgängliggörs, vilket framför allt drabbar patienter i södra och östra Europa.
I Sverige var 86 av de nya läkemedlen tillgängliga i januari 2024, antingen nationellt subventionerade efter beslut av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket eller positivt rekommenderade av regionernas NT-råd. Det motsvarar ungefär 50 procent av de nya läkemedel som godkändes av EMA under mätperioden. I 16 länder var en högre andel läkemedel tillgängliga.
Liksom tidigare rapporter är andelen tillgängliga läkemedel betydligt lägre för behandlingar riktade mot sällsynta hälsotillstånd. Enligt analysen är 19 av 66 läkemedel som godkändes under mätperioden mot sällsynta sjukdomar tillgängliga i Sverige. Rapporten visar att 18 länder har bättre tillgänglighet till sådana särläkemedel.
Läs rapporten om hur läkemedel som godkänts av EMA åren 2020–2023 är tillgängliga för patienter i de europeiska länderna.
Sverige bör införa en formell rätt för personer med en livshotande eller svårt funktionsnedsättande sjukdom att få pröva det första läkemedel som tas fram och godkänns mot deras sjukdom.
Analysen över i vilken mån godkända läkemedel är tillgängliga för svenska patienter visar att det i många fall är patienter med mycket stora vårdbehov – med livshotande eller svårt funktionsnedsättande sjukdomar som hittills helt saknat effektiv behandling – som inte kan få den läkemedelsbehandling som de behöver. Det gäller ofta barn med medfödda sjukdomar som går en för tidig död eller en livslång funktionsnedsättning till mötes. Detta eftersom det saknas en nationell ordning för att ge dessa patienter möjlighet att pröva det första effektiva läkemedlet för deras sjukdom.
Det saknas fortfarande tydliga satsningar för dessa patienter liknande de som gjorts för att tillgängliggöra ny behandling för cancer. Det är bekymmersamt eftersom det motverkar regeringens satsningar inom life science genom att minska företagens intresse av att investera i Sverige eftersom deras nyare läkemedelsbehandlingar inte används här.
Förslag för att öka tillgången till nya läkemedel för svårt sjuka personer: