Vitalis: Framtidens cancervård i hemmet – en modell för ökad patientcentrering
Vitalis, Nordens största konferens inom e-hälsa och digitalisering sker mellan den 19-22 maj och blir i år en viktig plattform för att diskutera framtidens cancervård. Ett av de mest framträdande temana är "Vården flyttar hem", där Lif tillsammans med Regionala cancercentrum i samverkan (RCC) arrangerar konferensspåret Cancervård@home.
21 maj samlas experter från life science-industrin, forskningsvärlden och hälso- och sjukvården för att diskutera hur vården kan bli mer hållbar, effektiv och patientanpassad. Fokus ligger på praktiska lösningar, konkreta exempel och innovativa metoder för att förflytta cancervården närmare patienten.
– Digital teknik och distansmonitorering har potential att förändra cancervården i grunden. Genom att flytta vården närmare patienten kan vi skapa en mer hållbar och effektiv vård samtidigt som patienternas livskvalitet kan förbättras. För att detta ska kunna genomföras krävs tydliga regelverk och en ökad vilja att anpassa vårdstrukturer till de tekniska möjligheter som finns idag. Genom att kombinera innovation med smartare riktlinjer kan vi skapa en modern och mer patientnära cancervård som verkligen gör skillnad i människors liv, säger Lifs digitaliseringsexpert, Gunilla Englund, som även är en av moderatorerna för spåret.
Lifs konferensspår sker under onsdagen 21 maj, mellan kl 13:10 – 17:00 i lokal F3 på Vitalis vid Svenska mässan i Göteborg
Programpunkter inom konferensspåret
Egenmonitorering vid cancer: Innovativa lösningar för en patientcentrerad vård
Kl. 13:10–13:35
Gunilla Englund, Lifs digitaliseringsexpert, Nasim Farrokhnia, Läkare och ordförande i föreningen E-hälsoläkarna, Elham Hedayati, Överläkare i onkologi, Karolinska Institutet, Margareta Haag, Ordförande för Nätverket mot cancer (NMC)
Kan egenmonitorering vid cancer stärka patientens roll i sin vårdresa, bidra till en mer effektiv resursanvändning och förbättra behandlingsresultat? Egenmonitorering finns inom flera folksjukdomar och visar på goda resultat men möjligheterna för cancerpatienter är eftersatt.
Gränby-projektet: Teknikens roll i att förvandla cancervård till nära vård
Kl. 13:35–13:55
Maria Andersson Ödman, Biträdande verksamhetschef Blod- och tumörsjukdomar, Akademiska sjukhuset
Gränbyprojektet är ett unikt samarbete mellan vården, patientföreningar, läkemedelsbolag och ett vårdutvecklingsföretag för att skapa en mer personcentrerad och decentraliserad cancervård i Region Uppsala. Projektet initierades för att möta det ökande antalet cancerpatienter vid Akademiska sjukhuset och erbjuda alternativa vårdlösningar. Behandlingsmottagningen i Gränby köpcenter, som öppnade i januari 2024, har förbättrat tillgängligheten och uppskattas för sin trevliga miljö och enklare tillgänglighet.
Egenmonitorering med hjälp av interaktiva formulär i Min vårdplan
Kl.13:55–14:15
Veronica Berglund, Regionalt cancercentrum
Med nya interaktiva formulär i Min vårdplan cancer underlättas ett strukturerat arbete med uppföljning av rehabiliteringsbehov. Patienten får även användbara redskap för egenvård och möjlighet att bättre kontrollera sin situation inför, under och efter cancerbehandling.
Framtidens cancervård fastnar i gårdagens lagstiftning
kl.14:15–14:40
Maria Landgren, Läkemedelschef i Region Skåne, läkemedelsstrateg på SKR, Susanna Eklund, Handläggare inom hälso- och sjukvård med fokus på läkemedel och klinisk forskning
Tekniken för att möjliggöra cancervård i hemmet finns redan – med avancerade lösningar som distansmonitorering, AI och digitala verktyg. Men vad hjälper tekniken när lagstiftningen sätter stopp? Idag begränsar lagar och föreskrifter administration av rekvisitionsläkemedel i hemmet, vilket kan tvinga cancerpatienter till sjukhus trots att tekniska lösningar finns för att ge dem trygg och säker vård i hemmet. I denna session diskuterar vi vad som krävs för att anpassa lagstiftningen till dagens tekniska verklighet och patienternas behov.
Avancerade cancerbehandlingar i hemmet- vilka är utmaningarna och möjligheterna?
kl.14:40–15:00
Daniel Ågren, Ansvarig personaliserad hälsovård, Roche
De senaste fem åren har antalet personer med cancerdiagnos ökat med 14 %, men nya behandlingsmetoder har förbättrat livskvaliteten för många. Det är viktigt att utforska alternativa vårdmodeller för att patienter ska kunna ha ett så bra liv som möjligt före, under och efter behandling. Till exempel kan läkemedelsbehandlingar i hemmet minska sjukhusbesök och frigöra tid för vårdpersonal.I Sverige pågår en omställning för att skapa en vård som utgår från patientens individuella behov och livssituation. För att flytta avancerad onkologisk behandling till hemmet måste man förstå de hinder och möjligheter som finns.Roche och Nollvision cancer har tagit fram en rapport som lyfter vilka hinder och möjligheter det finns för denna förflyttning. En nyckel till framgång som lyfts fram är användning av digitala verktyg. Dessa verktyg gör det möjligt för läkaren att följa patientens tillstånd och fånga upp biverkningar snabbt, samtidigt som de underlättar tät kontakt mellan vården och patienten.
Patientcentrerad vård i den Nationella cancerstrategin
Kl.15:35–16:00
Mef Nilbert, Professor, Socialstyrelsen
Hospital at Home – Sjukhus hemma – En analys av olika vårdformer i patientens hem
16:00–16:25
Jan Grönlund, Verksamhetschef, Forum för Health Policy, Philip Smith, Läkare, forskare, Medoma
Dagligen rapporteras det om kompetensbrist, platsbrist, köer och ekonomiska utmaningar i hälso- och sjukvården. Hur kan vi möta utmaningarna i svensk hälso- och sjukvård med bibehållen eller bättre kvalitet och effektivitet? Är virtuell vård och vård i hemmet en del av lösningen?
Samverkan och teknik för en jämlik och patientnära cancervård
16:30–17:00
Gunilla Englund, Nasim Farrokhnia, Maria Landgren, Mef Nilbert, Philip Smith (titlar på dessa personer anges i ovan programpunkter), Sofia Wallström, Vd Lif, Kjell Ivarsson, Nationell cancersamordnare, Sveriges Kommuner och Regioner.
Avslutande paneldebatt för spåret Cancervård@home