Forskningens fantastiska framsteg: Diabetes
På Forskningens fantastiska framsteg: Diabetes går vi igenom diabetesvårdens utveckling genom historien fram till idag och hur den kan förbättras. Vi gör också nedslag i den spännande diabetesforskningen och framtidens behandlingar.
Diabetes – ett område där utvecklingen gått framåt
Diabetes är en av våra största folksjukdomar. I Sverige har över 500 000 personer diagnosen, majoriteten den variant som kallas typ 2-diabetes. Dessutom finns det ett stort antal människor som inte vet om att de har förstadier till diabetes eller tidig sjukdom.
Tidigare var det en sjukdom där livet begränsades hårt och risken för akut sjukdom och svåra följdsjukdomar var överhängande. Utvecklingen har gått framåt och idag kan de flesta med diabetes i mångt och mycket leva ett normalt liv med rätt behandling tack vare allt effektivare medicinska behandlingar och förbättrade hjälpmedel. Och framstegen på diabetesområdet fortsätter.
Här går vi igenom de historiska framstegen inom diabetesvården, bland annat hur insulinbehandlingarna förfinats och digitala verktyg numer underlättar den dagliga hanteringen av sjukdomen, och hur den kan förbättras – mycket återstår att göra. Kombinationen av olika innovationer, livsstilsfaktorer och ny kunskap kan leda till bättre diabetesvård och tidig upptäckt förbättra behandlingsresultatet. Vi gör också nedslag i den spännande diabetesforskningen.
Allt avrundas med ett samtal som inkluderar patienternas, vårdens och forskningens perspektiv.
Deltagare
Kerstin Brismar, senior professor i diabetesforskning vid Karolinska Institutet
Björn Ehlin, ordförande i Svenska Diabetesförbundet
Stefan Jansson, allmänläkarspecialist och ordförande i den nationella arbetsgruppen för diabetes i regionernas system för kunskapsstyrning
Dag Larsson, sakkunnig Lif
Anders Blanck, vd Lif
Moderator: Lisa Kirsebom