Decentraliserade processer i kliniska prövningar
Region Stockholm bjöd in till seminarium med presentation och panelsamtal på ämnet decentralisering i kliniska prövningar. Seminariet tog utgångspunkt i kunskapsmaterialet; Decentraliserade processer i kliniska prövningar, som är framtaget i samarbete mellan Uppsala Clinical Research Center, Region Stockholm och Lif.
Decentraliserade kliniska prövningar (DCT) innebär att ett eller flera moment i prövningen utförs på distans. Att införliva decentraliserade komponenter i kliniska prövningar har potential att underlätta och förbättra genomförandet, vilket möjliggör valmöjligheter och flexibilitet för patienter och prövare.
Detta seminarium tog utgångspunkt i kunskapsmaterialet; Decentraliserade processer i kliniska prövningar, som är framtaget i samarbete mellan Uppsala Clinical Research Center, Region Stockholm och Lif. Materialet är baserat på samlade erfarenheter och går igenom komponenter för decentralisering.
Seminariet gavs i hybrid med möjlighet att delta både på plats och via länk.
Agenda
- Introduktion till kunskapsmaterialet Decentraliserade processer i kliniska prövningar (materialet skickas med bokningsbekräftelse)
Mats Thoring (Bayer) - Dialog om möjligheter och utmaningar för decentraliserade processer i Sverige utifrån från prövar- och sponsorperspektiv
Elham Hedayati (Karolinska Uni.sjukhuset) och Sandra Funning-Schedin (Roche) - Panelsamtal om utvecklingen av decentraliserade processer i kliniska prövningar och vägen framåt
Frida Lundmark (Lif), Mårten Wendt (Läkemedelseverket), Jonas Oldgren (UCR), Johan Franck (Region Stockholm)