X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Bakgrund

Haleon AB (Haleon) marknadsför Alvedon, ett receptfritt analgetikum, antipyretikum, och IGN har uppmärksammat TV-reklam för detta läkemedel.

Indikation: Huvudvärk, tandvärk, feber vid förkylningssjukdomar, menstruationssmärtor, muskel- och ledvärk, som analgetikum vid reumatiska smärtor, hyperpyrexi.

Excerpt: Aktualiserad artikel i ärendet: artikel 119 (kapitel 1, avdelning 2), Läkemedelsbranschens etiska regelverk (LER).

Anmärkning

IGN har noterat bifogade reklamfilm för Alvedon i sändning på TV6 på eftermiddagen 2024-07-19. Filmen visas på en sådan liten del av skärmen att minimiinformationen inte kan läsas. Enligt artikel 119 LER (kapitel 1, avdelning 2) ska texten i läkemedelsinformation vara lätt läsbar och filmen kan därför strida mot artikel 119.

Svaromål

Vi har mottagit anmärkningen gällande Alvedon Novum kommunikation, där fallet gäller en TV reklamfilm som visats på i formatet bild-i-bild på TV6 (Viaplay). Anmärkningen är gällande att regelverket av synlighet av minimitext inte efterföljs.

Vår ambition är att alltid följa regelverket och vara tydliga i all den kommunikation vi gör. För att möta denna anmärkning har vi, omedelbart efter mottagandet av anmärkningen, stoppat synlighet av Alvedonreklam i detta mediaformat där reklamfilm visas i mindre format än traditionell fullskärmsvy. Mediaformatet bild-i-bild, där en reklamfilm rullar samtidigt som man kan följa en livesändning, är ett helt nytt format och har inte varit del av det TV-utrymme vi planerat för. Vår mediabyrå är underrättade kring anmärkningen och kommer framåt säkerställa att inga placeringar i mediaformatet sker på nytt.

Genom ovan åtgärder anser vi möta den anmärkning som förmedlats.

IGNs bedömning och beslut

Haleon accepterar i sitt svaromål anmärkningen och har vidtagit korrigerande åtgärder.

IGN bedömer, med hänvisning till ovan sagda, att filmen strider mot artikel 119 LER (kapitel 1, avdelning 2).

Avsteget bedöms vara en överträdelse normalgraden, och därför bestäms avgiften till 110 000 kr. Fakturering sker från LIF Service AB.

Haleon uppmanas att framdeles vid utformningen av sin läkemedelsinformation beakta vad IGN här har anfört.

Detta yttrande har avgivits av ordförande Anders Öhlén och ledamöterna Björn Isaksson och Margareta Olsson Birgersson. I ärendets beredning har också medverkat suppleanterna Annika Ohlsson och Hans Siltberg.

 

På informationsgranskningsnämndens vägnar

 

Anders Öhlén

                                                                 

Bilaga: Reklamfilm