Bakgrund
Läkemedelsbranschen har under flera år arbetat målmedvetet med att skapa tydlighet och öppenhet kring läkemedelsföretagens samarbete med intresseorganisationer, patienter/närstående och hälso- och sjukvården. Samarbeten redovisas sedan 2005 i LIF:s samarbetsdatabaser. LIF:s medlemsföretag ansvarar för att respektive företags avtal / överenskommelser registreras i samarbetsdatabaserna.
Excerpt: Aktualiserad artikel i ärendet: artikel 1.5 (kapitel 3, avdelning 1), Läkemedelsbranschens etiska regelverk (LER).
Anmärkning
IGN har noterat att Abbvie anges som sponsor för IFPA-kongressen som avhölls i Stockholm 27-29 juni 2024 (se skärmbild). IGN kan dock inte finna att samarbetet registrerats i samarbetsdatabasen som krävs enligt artikel 1.5 LER (kapitel 3, avdelning 1).
Svaromål
I sitt svaromål skriver Abbvie följande:
IFPA är en global paraplyorganisation för lokala patientorganisationer för patienter eller anhöriga med Psoriasis. IFPA har mycket riktigt sitt säte i Sverige, men deras arbete riktar sig inte direkt till de svenska patienterna eller deras anhöriga. AbbVie AB har inget direkt samarbete med IFPA. Alla kontakt och samarbete med IFPA sker oavhängigt med AbbVie Inc. i Chicago utan att AbbVie AB är inblandade och i vissa fall informerade. Kontrakt skrivs med moderbolaget och inte det svenska.
Utifrån den informationen torde ett samarbete mellan en global paraplyorganisation och ett globalt företag ligga utanför omfattningen av LER. Syftet med att företagen skall vara transparanta med sina samarbeten med svenska patientföreningar är ju för att allmänheten skall kunna avgöra om dessa samarbete påverkar objektiviteten hos föreningarna. Denna möjliga påverkan existerar inte i detta fall.
AbbVie AB kan ha viss förståelse för IGN´s anmärkning och ser också att andra företag som tillika varit sponsorer gjort en annan bedömning och rapporterat detta i samarbetsdatabasen. Det går även där att se att några av företagskontakterna är globala och att det även där snarare är moderbolagen som är samarbetspartner och inte lokalt bolag. LER statuerar ju i och för sig att de lokala bolagen är ansvariga för aktiviteter/information riktad mot svensk målgrupp, men i detta fall kan man ifrågasätta om IFPA är att anse som en svensk patientförening och att målgruppen är svenska patienter/anhöriga. En ytterligare komplicerande faktor är att mötet hålls i Sverige.
AbbVie AB eftersträvar alltid att följa LER men anser att det inte är helt tydligt hur IFPA skall klassificeras. AbbVie AB ser fram emot ett förtydligande från IGN hur LER i detta fall skall tolkas.
IGNs bedömning och beslut
Abbvie anger i sitt yttrande dels att alla kontakter skett mellan IFPA och Abbvies moderbolag som även skrivit på kontraktet, dels att det kan ifrågasättas om IFPA är att anse som en svensk patientförening och att målgruppen är svenska patienter/anhöriga.
I artikel 28 LER (kapitel 1, avdelning 1), stadgas att ansvaret för att regelverket följs ligger på vederbörande läkemedelsföretag eller deras ombud i Sverige. Ombudets ansvar gäller även när informationen administreras direkt av den utländska huvudmannen.
I LER kapitel 3 skrivs under Omfattning:
De etiska reglerna gäller för läkemedelsföretagen i sin interaktion med svenska organisationer eller dess medlemmar.
Som Abbvie anger har IFPA sitt säte i Sverige och har det svenska psoriasisförbundet som medlem. Då konferensen 27-29 juni dessutom ägde rum i Sverige så är det enligt IGN rimligt att anta att svenskt deltagande inte varit obetydligt och att således interaktionen med svenska medlemmar varit av en sådan omfattning att samarbetet skulle ha registrerats i samarbetsdatabasen
IGN bedömer således, med hänvisning till ovan sagda, att underlåtenhet att i tid registrera samarbete i databasen strider mot artikel 1.5 LER (kapitel 3, avdelning 1).
Avsteget bedöms vara en överträdelse av normalgraden, vilket leder till en avgift på 110 000 kr. Fakturering sker från LIF Service AB.
Abbvie uppmanas att framdeles beakta vad IGN här har anfört.
Detta yttrande har avgivits av ordförande Anders Öhlén, ledamöterna Björn Isaksson och Margareta Olsson Birgersson. I ärendets beredning har också medverkat suppleanterna Annika Ohlsson och Hans Siltberg.
På informationsgranskningsnämndens vägnar
Anders Öhlén
Bilaga: Skärmbild