X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Bakgrund

Galderma Nordic AB (Galderma) marknadsför Alluzience (botulinum toxin typ A) injektionsvätska, lösning och har som pliktexemplar inkommit till IGN med ett nyhetsbrev som bland annat innehåller information om detta läkemedel (se bilaga 1).

Alluzience är ett läkemedel indicerat för tillfällig förbättring av måttliga till uttalade glabellaveck (vertikala rynkor mellan ögonbrynen), som uppkommer när man rynkar pannan hos vuxna patienter under 65 års ålder, i de fall rynkorna har en betydande psykologisk påverkan på patienten.

Excerpt: Aktualiserad artikel i ärendet: artikel 4 (kapitel 1, avdelning 1), Läkemedelsbranschens etiska regelverk (LER).

Anmärkning

I nyhetsbrevet under rubriken ”Galderma vinner på AMWC Aesthetic Medicine Awards” framkommer det att läkemedlet Alluzience vunnit pris som ”Best Neuromodulator” på Aesthetic & Anti-Aging Medicine World Congress (AMWC) 2024.

Det får enligt artikel 4 inte antydas att ett läkemedel eller en verksam substans har någon speciell fördel, kvalitet eller egenskap, om det inte kan styrkas.

Att framföra att ett läkemedel vunnit ett pris kan tolkas som att läkemedlet är bäst i sin klass och vara en outtalad jämförelse av läkemedel inom klassen.

Påståendet kan därför vara vilseledande i strid med artikel 4 LER (kapitel 1, avdelning 1).

Svaromål

I sitt svaromål från den 14 juni 2024 skriver Galderma följande:

Galderma har den 3 juni 2024 mottagit en anmärkning från IGN gällande ett nyhetsbrev som bland annat innehåller information om Alluzience (botulinum toxin typ A) injektionsvätska, lösning.

Under rubriken ”Galderma vinner på AMWC Aesthetic Medicine Awards” framkommer det att läkemedlet Alluzience vunnit pris som ”Best Neuromodulator” på Aesthetic & Anti-Aging Medicine World Congress (AMWC) 2024. Att framföra att ett läkemedel vunnit ett pris kan tolkas som att läkemedlet är bäst i sin klass och vara en outtalad jämförelse av läkemedel inom klassen.

Påståendet kan därför vara vilseledande i strid med artikel 4 LER (kapitel 1, avdelning 1).

Galdermas syfte med nyhetsbrevet och just stycket kring AMWC awards var endast att kort visa höjdpunkter från årets kongress där Galdermas produkt Alluzience tog hem ett pris. Priset och titeln på priset ”Best Neuromodulator” är inget Galderma har kommit fram till och syftet från Galdermas sida var inte att vilseleda och påstå att produkten är bäst utan enbart att visa höjdpunkter från kongressen i punktform tillsammas med övriga nyheter.

För tydlighetens skull vill vi betona att Galderma inte har för avsikt att använda priset som ett "claim" eller i vår marknadsföring i övrigt.

IGNs bedömning och beslut

Galderma bestrider i sitt svaromål anmärkningen. Som skäl för detta anges bland annat att syftet inte var att vilseleda och påstå att produkten är bäst utan enbart att visa höjdpunkter från den aktuella kongressen.

Det får enligt artikel 4 inte antydas att ett läkemedel eller en verksam substans har någon speciell fördel, kvalitet eller egenskap, om det inte kan styrkas.

Ett pris innebär normalt att något/någon är bäst i sin klass och innebär därför en outtalad jämförelse av produkter eller företeelser inom klassen. När man i nyhetsbrevet framhåller att Alluzience har fått pris som ”Best Neuromodulator” på Aesthetic & Anti-Aging Medicine World Congress (AMWC) 2024 förmedlas intrycket att Alluzience är bättre än andra läkemedel i sin klass.

IGN finner med hänvisning till ovan sagda att påståendet är vilseledande i strid med artikel 4 LER (kapitel 1, avdelning 1).

Avsteget bedöms vara en överträdelse av normalgraden och därför bestäms avgiften till 110 000 kr. Fakturering sker från LIF Service AB.

Galderma uppmanas att framdeles vid utformningen av sin läkemedelsinformation beakta vad IGN här har anfört.

Detta yttrande har avgivits av ordförande Anders Öhlén, ledamöterna Björn Isaksson och Margareta Olsson Birgersson. I ärendets beredning har också medverkat suppleanterna Annika Ohlsson och Hans Siltberg.

På informationsgranskningsnämndens vägnar

 

Anders Öhlen

Björn Isaksson

 

Bilagor:

Bilaga 1 Nyhetsbrev Galderma