X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Bakgrund

Läkemedelsbranschen har under flera år arbetat målmedvetet med att skapa tydlighet och öppenhet kring läkemedelsföretagens samarbete med intresseorganisationer, patienter/ närstående och hälso- och sjukvård. Samarbeten redovisas i LIF:s samarbetsdatabaser. LIF:s medlemsföretag ansvarar för att respektive företags avtal/ överenskommelser registreras i samarbetsdatabaserna.

Excerpt: Aktualiserad artikel i ärendet: artikel 1.4 (kapitel 3, avdelning 1) Läkemedelsbranschens etiska regelverk (LER).

Anmärkning

IGN har noterat denna aktivitet på Blodcancerförbundets hemsida:

https://www.blodcancerforbundet.se/blodcancerfonden/insamlingar/c2c4c/

 Enligt LER kapitel 3 artikel 1.4 ska alla avtal och överenskommelser mellan läkemedelsföretag och intresseorganisationer finnas tillgängliga i LIF:s samarbetsdatabas under pågående aktivitet samt minst en månad efter avslutad aktivitet. IGN inte återfinna aktiviteten i samarbetsdatabasen och efterlyser en förklaring till detta förhållande.

Svaromål

Bristol Myers Squibb (”BMS”) mottog den 7 oktober 2020 en anmärkning från Informationsgranskningsnämnden (”IGN”) avseende ett samarbete mellan BMS och Blodcancerförbundet som inte finns i LIF:s samarbetsdatabas.

Detta specifika ärende har diskuterats med tidigare LIF compliance officer Rikard Pellas då denna insamling görs av anställda på BMS som samlat in egna pengar, samt från vänner och bekanta, till förmån för blodcancerförbundet. Utifrån den diskussionen landade vi i beslutet att denna typ av insamling faller utanför LER eftersom det inte är BMS själv som donerar pengar utan BMS anställda. Samtidigt sa vi att det var viktigt att ändå tänka utifrån LER dvs att pengarna enbart skulle gå till forskning samt att det skulle vara tydligt att det är personer anställda på BMS som samlar in pengar.

Vi sade också att BMS och Blodcancerförbundet inte skulle göra gemensamma aktioner men att båda parter kunde berätta om arrangemanget och att BMS fick tillstånd av Blodcancerförbundet att använda Blodcancerförbundets namn/logga vilket har reglerats i ett avtal.

BMS har i sin egen kommunikation externt och till Blodcancerförbundet försökt vara tydliga med att det är viktigt att informera om att det är BMS anställda som samlar in pengar. Med anledning av ovan resonemang har vi därför inte lagt in detta som ett samarbete i LIF:s databas.

Efter det att svaromålet mottagits sände IGN kompletterande frågor till BMS:

Från Blodcancerförbundets internetsida leder följande länk till insamlingssidan för projektet:

https://fundrazr.com/blodcancerfonden?ref=ab_5rgir6Eo0dx5rgir6Eo0dx

Under fliken Team har flera BMS-anställda som deltagit i aktiviteten skrivit: ”…min arbetsgivare kommer att dubbla beloppet du skänker”. Stämmer detta? Hur/vart betalas i så fall företagets pengar?

Kan de anställda cyklisterna cykla på arbetstid? Vem står för resa och logi?

Svar från BMS på kompletterande frågor:

Bristol Myers Squibb AB (”BMS”) mottog uppföljningsfrågor avseende anmärkning IGN261 från Informationsgranskningsnämnden (”IGN”) den 20 oktober rörande ett påstått samarbete mellan BMS och Blodcancerförbundet som inte finns i LIFs samarbetsdatabas.

BMS värderingar bygger på att patienterna står i fokus för allt vi gör. Anställda uppmuntras därför till att ta ett socialt ansvar i samhället och bidra genom exempelvis volontärarbete. Vid vissa tillfällen är BMS med och faciliterar externa kontakter, koordinerar de anställda internt, i andra fall bidrar BMS med exv. beviljad tjänstledighet eller andra interna resurser.

I förevarande fall har BMS anställda under 6 månader tränat och jobbat med sin personliga insamling, på eget initiativ och på sin fritid. Träningen har haft som mål att kunna delta i ett lopp under 3 dagar. Den sista delen av projektet, genomförandet av själva cykelloppet, har skett på arbetstid och BMS har stått för resa, kost och logi i samband med detta event.

Deltagarna i cykeleventet har utgjorts av BMS-anställda från många olika länder. BMS globalt har för att visa stöd till de anställdas engagemang, dubblerat den summa som de BMS-anställda lyckats samlat in. Dubbleringen från BMS globalt har betalats till UICC - The Union for International Cancer Control:

• UICC has a membership base of over 1100 organizations in 170 countries, represents the world’s major cancer societies, ministries of health and patient groups and includes influential policy makers, researchers and experts in cancer prevention and control. UICC also boasts more than 50 strategic partners

Den donation/dubblering som BMS UglobaltU har gjort har gått till UICC enbart. Förra året (2019) fördes dock BMS globala donation över från UICC till Blodcancerförbundet, som en donation till deras forskningsfond, tillsammans med de pengar som de BMS-anställda i Sverige samlat in på egen hand. Denna överföring gjordes efter avslutad insamling från de anställda och så här i efterhand kan man diskutera att såsom projektet utvecklades skulle BMS kanske återigen sökt råd från LIF om och i så fall hur det skulle ha registrerats i LIF:s databas för att vara helt transparent. Det är dock alltjämt BMS uppfattning att den insamling som drivs av BMS-anställda, inklusive genomförandet av loppet, inte är att anse som ett samarbete som ska rapporteras till databasen.

Om denna insamling blir aktuell igen kommer BMS åter söka råd hos IGN hur man kan göra detta på bästa sätt för att det ska vara transparent och helt i enlighet med LER.

IGNs bedömning och beslut

Att aktiviteten som anges i svaromålet diskuterats med tidigare Compliance Officer är i avsaknad av detaljer angående vad som sagts svårt för IGN att kommentera. Compliance Officer ger inte bindande förhandsbesked utan strävar efter att på förfrågan ge generella synpunkter och allmänna råd utifrån regelverket.

BMS anför i sitt svaromål det faktum att det är de anställda på BMS som samlar in pengarna som skäl till att aktiviteten inte faller under LER. Dock föreligger enligt svaromålet ett avtal mellan Blodcancerförbundet och företaget BMS vilket enligt IGN innebär att ett sådant samarbete som åsyftas i LER kapitel 3, avdelning 1 föreligger mellan Blodcancerförbundet och BMS.

Av BMS svar på kompletterande frågor från BMS framgår dels att medel förts över från BMS till Blodcancerfonden, dels att det även skett en indirekt värdeöverföring då företaget stått för resa, kost och logi i samband med aktiviteten och upplåtit arbetstid till den. Insamlingen kunde således genomföras med ett ekonomiskt resultat som har tillfallit Blodcancerfonden. Detta styrker ytterligare att aktiviteten är att betrakta som ett sådant samarbete mellan företaget och Blodcancerförbundet som bör rapporteras enligt LER.

IGN bedömer således med hänvisning till ovan sagda att underlåtenheten att publicera samarbetet strider mot artikel 1.4 LER (kapitel 3 avdelning 1), och att BMS därmed har handlat i strid med god branschsed på läkemedelsinformationens område.

Avsteget ska anses vara en överträdelse av normal grad. Dock är aktiviteten i fråga mycket ovanlig och har inte tidigare varit föremål för prövning. IGN beslutar därför att ingen IGN-avgift ska utgå i detta ärende.

BMS uppmanas att framdeles beakta vad IGN här har anfört.


Detta yttrande har avgivits av ordförande Jonas Duborn och ledamöterna Anders Öhlén och Björn Isaksson. I ärendets beredning har också medverkat suppleanten Göran Wennersten.

 

På informationsgranskningsnämndens vägnar

 

Jonas Duborn

Anders Öhlén