LIF i SVT om jakten på ett vaccin mot coronaviruset

6 februari

Coronaepidemin växer. LIFs samhällspolitiska chef Jonas Vikman gästade SVT:s Morgonstudion i veckan och pratade om hur läkemedelsföretagen arbetar för att ta fram ett vaccin.

Han berättade att det pågår intensiv verksamhet på flera håll för att forska fram ett coronavaccin:

– Ett antal universitet har påbörjat forskning, bland annat Karolinska institutet. CEPI, ett internationellt initiativ för att kunna ta fram vaccin snabbt vid den här typen av tillfällen, har gått igång med tre projekt där vi både har akademisk forskning, biotechbolag och läkemedelsföretag involverade på olika sätt.

Ett vaccin mot corona dröjer

Jonas Vikman pratade också om hur utvecklingen av vaccin går till och att det är en lång, komplex process med ett tidsspann på tio till femton år, men att redan etablerade plattformar för vaccinutveckling väcker förhoppningar:

– På utvecklingssidan finns det plattformar idag där man gjort ett grundarbete. Man försöker ha nya sätt att utveckla vacciner som går betydligt snabbare än tidigare.

Se hela inslaget på svt.play (ca 2 timmar och åtta minuter in i sändningen): Jakten på coronaviruset

Mer om coronaviruset: Jonas Vikman gästar Aftonbladet tv (8:18 in i klippet): Det senaste om coronaviruset – hör experternas analyser.