X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

LIF om läkemedelsbrister i media

7 januari 2020

Under julhelgen uppmärksammades restnoteringar i nyheterna. LIFs Bengt Mattson diskuterade läget och en kommande tjänst från Fass som ska minska problematiken. ”De flesta situationer där det skapar problem kan den här tjänsten lösa”, sade han till Sveriges Radio.

I mellandagarna hamnade läkemedelsbrist i fokus i nyheterna. Både DN, SVT och Sveriges Radio uppmärksammade frågan och rapporterade att totalt cirka 1 000 läkemedel restnoterades under 2019 enligt preliminära siffror från Läkemedelsverket, en ökning från 700 föregående år.

Även om bara ett mindre antal brister kan betecknas som kritiska, det vill säga att det saknas fullvärdiga behandlingsalternativ, orsakar läkemedelsbrister omak för receptförskrivare och patienter. De flesta brister är dock hanterbara om läkaren i förskrivningsögonblicket får information om att en medicin är restnoterad.

Tjänsten från Fass kan lösa mycket

Eftersom Fass snart lanserar en digital tjänst som kommer att underlätta i många lägen när det uppstår brist på läkemedel bjöds LIFs Bengt Mattson in att diskutera ämnet i SVT och Sveriges Radio. Med den nya tjänsten, som sjösätts den 11 februari, kommer läkarna vid utfärdandet av ett recept att kunna se om den aktuella medicinen är slut och vilka alternativ som är tillgängliga.

– De flesta av de här situationerna där det skapar problem på apotek och annat kan den här tjänsten faktiskt lösa, berättade Bengt Mattson i en intervju i Sveriges Radio

Mindre problem och ökad trygghet

– Vi hoppas att det blir en mindre problematik, både för sjukvården och apoteken, och vi hoppas det ger en trygghet för patienterna, sade Bengt Mattson till SVT men påpekade att det trots den nya tjänsten kommer ta flera år att komma till rätta med läkemedelsbristerna.

Foto på kontaktpersonen
Bengt Mattson Sakkunnig policy

Expert på läkemedelstillverkning och distribution

Expert vacciner och antibiotikaresistens

Expert miljö och hållbarhet

Deltagare i Nationella läkemedelsstrategin

Kontaktperson Folkhälsomyndigheten

Hållbar utveckling
Nationella läkemedelsstrategin 3.4