X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Europeisk portal redovisar kliniska läkemedelsprövningar

26 oktober 2016

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har öppnat en portal på nätet för fri tillgång till data från kliniska läkemedelsprövningar. Målet är publicering av data från samtliga nya läkemedel.

– Öppenhet och transparens när det gäller kliniska data har varit och är ett långsiktigt mål för EMA. Nu uppfyller vi vårt löfte att ge tillgång till de data på vilka vi bygger våra rekommendationer (om godkännande av nya läkemedel), säger Guido Rasi, chef för EMA.

Vid starten omfattar databasen två läkemedel, och ungefär 260 000 sidor dokumentation från över 100 kliniska studier, vilket inom parentes visar hur omfattande kraven för forskande läkemedelsföretag är för att de ska få sina läkemedel genom godkännandeproceduren. EMA:s avsikt är att successivt lägga in data för alla nya läkemedel.

Den europeiska läkemedelsindustrin stödjer EMAs initiativ.

– Forskarna i mina medlemsföretag har insett att vi kan bli mycket mer produktiva om vi delar den information vi samlat, säger Richard Bergström, chef för den europeiska branschorganisationen Efpia.
– Företagen är inblandade i en rad skilda projekt för datadelning, och många fler kommer det att bli. EMA:s nya regler är ett viktigt steg i samma riktning.

Läs mer:

Artikel i LIFe-time.se om EMA:s portal